LGBT+ Historie

Kender du din queer historie?

I Danmark taler vi ofte om, hvor langt vi er nået, når det kommer til LGBT+ rettigheder, mangfoldighed og forståelse. Vi har længe været frontløbere på LGBT+ området med eksempelvis fjernelsen af homoseksualitet på sygdomslisten allerede i 1981, registreret partnerskab i 1989 og juridisk kønsskifte i 2014. Men hvilken historie bygger vores mange sejre på?

Dyk ned vi vores fælles LGBT+ historie her og bliv klogere på, hvor vi har været og hvor vi er på vej hen!

Tidslinje over LGBT+ Danmarks historie

LGBT+ Danmarks historie i overskrifter. Kom på en rejse gennem Danmarks LGBT+ historie fra foreningens oprindelse i 1948 frem til i dag.

Læs mere

Da ungdomsoprør blev homo-oprør

Som LGBT+ person i Danmark har de fleste hørt om de sagnomspundne demonstrationer mod politibrutalitet efter en politirazzia på Stonewall Inn i New York. Protesterne dannede grundlag for de Pride-demonstrationer og fejringer over hele verden, som vi kender i dag. Men det var ikke kun i New York at LGBT+ bevægelsen gik på gaderne, protesterede og lavede kreativ aktivisme i 1970’erne. I Danmark dannede bøsser, lesbiske og biseksuelle stærke, aktivistiske fællesskaber, der lagde grundstenene for de rettigheder vi har i dag.

Læs mere

Det historiske tredje køn

I dag skelner vi konceptuelt mellem køn og seksualitet, men gennem historien er homoseksuelle ofte også blevet betragtet som deres egen kønskategori – et tredje køn. I denne artikel kigger vi nærmere på hvordan grænserne mellem køn og seksualitet ikke altid har været så skarpt optrukket, som de er i dag.

Læs mere

Læs Lesbisk Bevægelses historiske blade Kvinder Kvinder

10. marts 2024 er det præcis 50 år siden en gruppe kvinder besluttede sig for at grundlægge noget nyt: Lesbisk Bevægelse. Gennem de følgende år satte de et uudsletteligt aftryk på den danske LGBT+ bevægelse. Læs her bevægelsens kollektivt producerede blad Kvinder Kvinder, der udkom med ujævne mellemrum i årene 1974-1981.

Læs mere