LGBT+ Biblioteket

Bliv medlem af LGBT+ Danmark og få adgang til Nordens største LGBT+ bibliotek med næsten 5.000 titler: romaner, biografier, digte, kunstbøger, videnskabelig litteratur, gamle og nye magasiner og meget andet. 

LGBT+ Biblioteket er landets eneste bibliotek dedikeret til litteratur om LGBT+ liv. Fra de tidligste danske og udenlandske værker med LGBT+ beretninger til de seneste udgivelser, herunder et rigt udvalg af ungdomsbøger og bøger om regnbuefamilier for både børn og deres forældre. 

Bibliotekets unikke bogsamling vidner om både dansk og international LGBT+ historiekultur og viden fra historisk tid til i dag: om kampene og sejrene, tragedierne og kærligheden. Du kan låne bøger med hjem eller sætte dig i bibliotekets hyggelige sofahjørne med en kunstbog eller et af de internationale LGBT+ magasiner, og skal du forske i kampen for frigørelse og ligestilling, kan du fordybe dig i bibliotekets komplette samling af blade som Vennen, Pan/Pan-Bladet, Hvidløgspressen, Eos og adskilligt flere. 

I åbningstiden er bibliotekets frivillige altid til stede og hjælper med lån eller en anbefaling. 

BLIV MEDLEM
For at låne fra LGBT+ Biblioteket skal du være medlem af LGBT+ Danmark. Det bliver du nemt her
. 

Søg i LGBT+ Bibliotekets katalog

Du finder en oversigt over alle bibliotekets titler i online-kataloget LibraryThing. Du kan både søge efter forfatter, titel og emne. Du kan afhente låneeksemplaret på biblioteket indenfor åbningstiden.  

På LibraryThing kan du også finde bibliotekets egne boganmeldelser og anbefalinger og lade dig inspirere til din næste litterære oplevelse. 

Vil du donere materiale?

Er du ved at tynde ud i bogsamlingen, eller har du lige været ude at rejse og har taget diverse blade eller lignende fra lokalmiljøet med hjem – så tænk på os, før du smider ud! Ønsker du at donere materiale til biblioteket, så skriv til os på    

Følg med på sociale medier

På LGBT+ Bibliotekets Facebookside kan du følge med i alt, hvad der sker på biblioteket – fra nyheder og arrangementer til nye boganmeldelser og gode anbefalinger. Her kan du også kommunikere direkte med frivilliggruppen. Følg også med på bibliotekets Instagram-profil 

Historien om LGBT+ Biblioteket

LGBT+ Biblioteket blev startet og drevet af frivillige og er blevet det siden første åbningsdag i 1983. Initiativtager var historikeren Wilhelm von Rosen, som havde et ønske om at indsamle, bevare og tilgængeliggøre materiale, som belyser den homoseksuelle kultur i fortid og nutid. Fra at være et enkelt skab med bøger, som medlemmer i årenes løb havde doneret til foreningen, voksede biblioteket hurtigt til et populært samlingspunkt for hele miljøet med bogcafé, forfatteraftener og læsestue.

I 1988 modtog LGBT+ Danmark Bibliotekarforbundets Døssingpris for bibliotekets arbejde med at sætte fokus på bøsser og lesbiske i folkebibliotekerne. I 1994 blev Støtteforeningen LGBT+ Biblioteket (SBIBL) etableret, og den har siden arbejdet for at bevare bibliotekets materialer og hjulpet med indkøb af nye titler. Læs meget mere om Støtteforeningen og dens mange interessante boglister på SBIBL’s hjemmeside.

Bliv frivillig

Kunne du tænke dig at blive en del af frivilliggruppen, der varetager LGBT+ Biblioteket? Skriv til , fortæl et par ord om, hvem du er, og så vender vi tilbage hurtigst muligt. Du kan læse alt om at være frivillig under LGBT+ Danmark på frivilligsiden her 

Bliv medlem og kom igang med at låne fra bibliotekets samling

Når du er medlem af LGBT+ Danmark, får du ikke blot mulighed for at låne bøger fra biblioteket – du støtter også vores politiske og sociale arbejde i Danmark og internationalt.

Læs ny bog om Lesbisk Bevægelse

Billede fra 70'erne fra en stue med to mennesker, der sidder under et banner, hvorpå der står et lesbisk feministisk slogan "kvindekamp er lesbisk kamp, lesbisk kamp er kvindekamp

Hent og læs Lesbisk kraft er pedalkraft – en historie om Lesbisk Bevægelse 1974-1996, skrevet af Katrine Manfred Swets og udgivet af LGBT+ Danmarks bibliotek.

Bogen er den første samlede, selvstændige beskrivelse af Lesbisk Bevægelse. Bogen beretter om en af de mest afgørende foreninger i dansk LGBT+ historie – om tankerne, udfordringerne og drivkraften bag en bevægelse, der skulle ændre lesbiskes vilkår i Danmark og for alvor bringe lesbisk liv frem i lyset.  

Køb også bogen som fysisk eksemplar på LGBT+ Danmarks bibliotek, i Kvindehusets Galleri, i Demos og i Buens Bogcafe, Aalborg.  

ET MINDEORD: WILHELM VON ROSEN (1941-2019)

Hent og læs mindeordet om aktivisten, historikeren og ikke mindst LGBT+ Bibliotekets grundlægger, Wilhelm Von Rosen.

Wilhelm von Rosen døde den 2. marts 2019 som 78 år gammel efter nogen tids sygdom. Han blev cand.mag. i historie og latin fra Københavns Universitet i 1971, og han virkede fra 1970 og frem til sin pensionering 2006 som arkivar og seniorforsker ved Rigsarkivet. Danmark mistede en pioner indenfor bøssehistorie og LGBT+ biblioteket sin initiativtager. Wilhelm von Rosen var bøsse med stort B og lige dele historiker og aktivist. Han var på samme tid både en foregangsmand og en mand af sin tid.

Bente Rosenbeck og Tobias Wung-Sung deler her deres tanker om Wilhelms arbejde, de idéer og den arv, han efterlader sig. Bente (årgang 1948) har haft et kollegialt samarbejde med Wilhelm. Tobias (årgang 1980) er frivillig på det bibliotek, som Wilhelm var med til at grundlægge.

ET MINDEORD: HENNING BECH (1945-2019)

Hent og læs mindeordet om aktivisten, forfatter og professor i sociologi, Henning Bech.

Henning Bech døde den 27. maj 2019 døde 74 år gammel efter nogen tids sygdom. Han læste idehistorie og dansk og begyndte efterfølgende at undervise i kultursociologi. Han var en vigtig aktivist i Bøssernes Befrielses Front (BBF) og en vigtig stemme i dansk køns- og seksualitetsforskning.

Bente Rosenbeck deler her hendes tanker om Henning Bechs arbejde, hans forskning og de tekster han har beriget os med.