Da ungdomsoprør blev homo-oprør.
Som LGBT+ person i Danmark har de fleste hørt om de sagnomspundne demonstrationer mod politibrutalitet efter en politirazzia på Stonewall Inn i New York. Protesterne dannede grundlag for de Pride-demonstrationer og fejringer over hele verden, som vi kender i dag. Men det var ikke kun i New York at LGBT+ bevægelsen gik på gaderne, protesterede og lavede kreativ aktivisme i 1970’erne. I Danmark dannede bøsser, lesbiske og biseksuelle stærke, aktivistiske fællesskaber, der lagde grundstenene for de rettigheder vi har i dag.
The Stonewall Riots og det danske ungdomsoprør
En af de mest betydningsfulde begivenheder i LGBT+ aktivismen er Stonewall-optøjerne, der finder sted i 1969 i New York City. Stonewall-optøjerne er en serie af protester og demonstrationer, der bliver udløst af en politirazzia på Stonewall Inn, en populær homoseksuel bar i Greenwich Village. Optøjerne varer i flere dage og markerer et vendepunkt i LGBT+ rettighedsbevægelsen, da de medvirker til at samle støtte til sagen og til at skabe opmærksomhed omkring den diskrimination og vold, som LGBT+ personer bliver udsat for.
Ungdomsoprøret i Danmark starter også i 1968 og er en bevægelse, der udfordrer den eksisterende kulturelle, politiske og sociale orden. Igennem bl.a. happenings og besættelser af huse kæmper de unge for, at samfundet ikke skal bestemme, hvordan de skal leve deres liv. De unge er trætte af at få at vide, hvilket tøj de skal gå i, hvem de skal gifte sig og få børn med og hvilket slags job, de skal have. Det er en del af en større international ungdomsbevægelse og de unge er inspireret af den amerikanske borgerrettighedsbevægelse, hippiekulturen og det franske studenteroprør.
Forbundet af 1948
I slutningen af 1960’erne er Forbundet af 1948 (i dag LGBT+ Danmark) en politisk organisation, der arbejder på at fremme homofiles vilkår og rettigheder gennem lobbyarbejde. Forbundet får særligt kritik for at være selvundertrykkende og for at søge at bevise over for det omgivende samfund, at homofile var lige så normale som heteroseksuelle. Men den nye bevægelse, der er ved at opstå, vil have, at samfundet skal anerkende dem som anderledes i deres egen ret. Forbundet har i 1960’erne organiseret sig og arbejdet politisk i to årtier, men mange unge bøsser, lesbiske og biseksuelle kan ikke forene sig med Forbundets pæne og, synes de, borgerlige lobby-arbejde. I Forbundet kan man heller ikke lave politiske aktioner af hensyn til de mange anonyme medlemmer.
Ungdomsoprøret bliver startskud til de to aktivistgrupper Bøssernes Befrielsesfront og Lesbisk Bevægelses fødsel. Den nye generation af bøsser og lesbiske er idealistisk og aktivistisk, og ungdomsoprøret sætter gang i en helt ny slags LGBT+ bevægelse.
Bøssernes Befrielsesfront
Efter en generalforsamling hos Forbundet, hvor hele bestyrelsen går af, danner en gruppe af primært lesbiske i 1970 gruppen HAK – Homoseksuel Aktion København. Gruppen bruger en langt mere konfronterende form for aktivisme, end hvad Forbundet har tradition for. I 1971 opløstes HAK og andre aktivistgrupper opstod, mens flere vente tilbage til Forbundet. En af de nye grupper er Bøssernes Befrielsesfront (BFF). BBF’erne tager afstand fra den ”pæne” og, synes de, selvundertrykkende betegnelse homofil. De vælger at bruge skældsordet bøsse. De gør fremstød med slagordene ”INTEGRATION GENNEM KONFRONTATION”.
Bøssernes Befrielsesfront (BBF) laver et væld af aktioner, bl.a. danseaktionerne, hvor de protesterer mod forbuddet mod at mænd danser med hinanden. Sideløbende lægger Forbundet pres på politikerne. Efter en lang række succesfulde danseaktioner og anden aktivisme fra både BFF og Forbundet ophæves forbuddet i 1973.
Fra 1973 indretter de Bøssehuset på Christiania, holder mandagsmøder og starter basisgrupper. Senere Bøssekoret, Bøsserup Pigegarde og Den Storkøbenhavnske Bøssescene med velbesøgte kabaretforestillinger. Formålet er seksualpolitisk bevidstgørelse af bøsserne og bøssepolitisk oplysning til folket bl.a. i form af gadeaktioner og bøssekaravaner rundt i landet.
Lesbisk Bevægelse
Lesbisk Bevægelse (LB) bliver grundlagt i 1974 af en gruppe lesbiske fra rødstrømpebevægelsen sammen med en mindre gruppe fra Forbundet. LB bliver stiftet som reaktion på utilfredsheden blandt mange af de lesbiske i rødstrømpebevægelsen. De oplever ikke at rødstrømpebevægelsen kan rumme deres identitet og særlige problemstillinger. De føler sig endda usynliggjort af rødstrømperne, der ikke vil fremstå som ”mandehadende lesbiske”.
Hjemstedet for LB er Kvindehuset i Gothersgade i København. LB udgiver bladet ”Kvinder-Kvinder” indtil 1978 og fra 1982 ”Hvidløgspressen”. LB arrangerer lesbiske uger i Femølejren og er aktiv i Kvindehøjskolen.
Selvom Lesbisk Bevægelse opstår gennem uenigheder med rødstrømperne, forbliver samarbejdet tæt. En del af LBs aktivisme handler også om de særlige vilkår, der er ved at være kvinde. De lesbiske har ikke historisk været underlagt forbud mod at udøve deres seksualitet på samme måde som bøsserne (forbuddet mod sex mellem mænd opløstes i 1930), da man ikke troede kvinder havde nogen seksuel drift. Lesbisk Bevægelses arbejde under og efter ungdomsoprøret udspiller sig derfor i interaktionen mellem deres oplevelser som kvinder og som lesbiske. De vil nedbryde den traditionelle kvinderolle, vold mod kvinder og have synlighed i samfundet. LB spillede en central rolle i 1970’ernes store kvindebevægelse.
Ny LGBT+ historie
Ungdomsoprøret bliver på mange måder startskuddet til et paradigmeskift i dansk LGBT+ historie. 1970’erne så en betydelig stigning i LGBT+ aktivisme, hvor mange enkeltpersoner og organisationer arbejdede for at udfordre diskrimination og stigmatisering af LGBT+ personer. Denne aktivisme blev drevet delvist af ånden fra ungdomsoprøret i 1968 og de bredere kulturelle forandringer, der fandt sted på den tid.
En ideologisk optændt og stærkt aktivistisk ung generation af bøsser, lesbiske og biseksuelle havde fået nok af at leve på andres nåde. I forskellige grupperinger, hvoraf de største var Bøssernes Befrielsesfront og Lesbisk Bevægelse, banede de vejen for en ny LGBT+ bevægelse. BBF og LB var begge modstandere af flere af de rettigheder vi har i dag, og ønskede i stedet frigørelse og nedbrydning af det borgerlige samfund. Sideløbende med deres aktivistiske og normkritiske aktioner, arbejdede Forbundet derimod aktivistisk og lobbyistisk med rettigheder. Begge spor ses stadig i den danske LGBT+ bevægelse i dag. Selvom Stonewall-demonstrationerne fortsat er nogle af de mest kendte begivenheder i LGBT+ historien, har Danmark selv en rig og spændende historie med kreativ og konfrontativ aktivisme, der har forandret det politiske landskab.
Vil du vide mere?
Medlemsblade fra både Bøssernes Befrielsesfront og Lesbisk Bevægelse findes i LGBT+ Danmarks bibliotek.
Se bibliotekets åbningstider her.
Se to korte dokumentarfilm om bøsser og lesbiske Danmark i 1970’erne fra Det Danske Filminstitut.