International pronomen-dag: Guide til pronomenbrug

I dag er det international pronomen-dag. Pronominer er de ord, der kan erstatte en persons navn, når vi taler om personen. Mange er vant til at bruge de ”han” og ”hun”, men der findes mange flere. Det er en respektfuld handling at bruge de pronominer om en person, der passer med vedkommendes kønsidentitet. Det betyder, at du anerkender personen, når du omtaler personen i forskellige sammenhænge.  

Guide til brug af pronominer  

Mange på vores sociale medier efterspørger vejledning i brug af kønsneutrale pronominer, især ”de/dem/deres” pronominerne. I dagens anledning følger hermed en guide, med udgangspunkt i vores pronomen-postkort. Postkortene kan du i øvrigt bestille og få tilsendt med et mindre beløb til porto mv. – send en besked på facebook/instagram eller på med hvor mange du ønsker. Vi arbejder også på undervisningsmaterialer om pronomenbrug til forskellige uddannelsestrin, der snart bliver offentliggjort. 

De/dem/deres 

De kunne slet ikke stoppe sangteksterne fra at komme strømmende. Når de sad og spillede på deres guitar, føltes det som om, at teksterne kom flyvende gennem luften til dem og fandt vej til deres stemme. ”Du synger så godt, og dine tekster er så smukke,” sagde deres ven. 

Den/den/dens 

Over de sidste par uger havde den arbejdet hårdt for at nå i mål med projektet. Nu kunne den læne sig tilbage og nyde roen, velvidende at den endelig havde ferie. ”Du har sådan et fantastisk gåpåmod og drivkraft” havde alle dens kollegaer sagt på det afsluttende møde. 

Hen/hen/hens 

Hen havde netop modtaget brevet om, at hen var blevet optaget på det studie hen allerhelst ville gå på. Det havde længe været hens drøm og hen kunne ikke forestille sig noget bedre at give sig til.

Kombinationer af pronominer 

Der findes også mange andre kombinationer af pronominer, som bliver brugt af personer med forskellige kønsidentiteter.  

Nogle bruger også blandede pronominer, eksempelvis hun/de. Her betyder det som regel, at personen både kan omtales som hun/hende/hendes eller de/dem/deres – og at du gerne må variere brugen af pronominerne om personen.  

Vi vil gerne slå et slag for at introducere sig selv både med navn og pronominer, når man møder nye mennesker. På den måde kan du vise respekt, og samtidig skabe et rum for at andre kan præsentere sig og deres foretrukne pronominer på en tryg måde.