TERF

 [initialord] 

Bøjning: TERFs/terfs 

Oprindelse: engelsk initialord for trans-exclusionary radical feminist 

Betydning:
Terf er et akronym for TransEkskluderende RadikalFeminist. Bruges om personer, der mener, de advokerer for og varetage kvinders rettigheder men samtidig begrænser transpersoners, særligt transkvinders, rettigheder. Nogle Terfs kalder sig ”kønskritiske feminister”.

Terf er oprindeligt ikke nedsættende, men opfattes sådan af nogle, som får sat etikken på sig. Heriblandt findes også nogle, der mener, at ”cis” er et skældsord – og at det at kalde dem cispersoner er et overgreb mod deres identitet som ”normale” mennesker.

Begrebet ”biologisk køn” bruges af mange Terfs som begrundelse for f.eks. at påstå, at transkvinder er ”biologiske” mænd i kjoler, og derfor ikke bør have adgang til eksempelvis omklædningsrum for kvinder. Af samme grund er begrebet ”biologisk køn” et kontroversielt ord at benytte i diskussioner om transkønnethed eller transpersoner, da præmissen bag er, at man nægter at anerkende en persons kønsidentitet eller rettigheder til selv at bestemme over og definere sit køn. I stedet kan man bruge begrebet tildelt køn, der tillægger hvert individ agens over at være sit køn.

Beslægtede begreber:
Biologisk køn
Fejlkønne
Feminisme
Køn
Kønsdivers
Kønsdysfori
Kønseufori
Kønsidentitet
Miskønne
Queerfeminisme
Tildelt køn
Trans
Transkønnet
Transperson