Aromantisk

[adjektiv] 

Bøjning: -e, –
Oprindelse: Orddannelse på baggrund af ordet romantisk fra tysk; romantisch. 

Betydning:
Tillægsordet aromantisk bruges af personer, som befinder sig på spektrummet over aromantisk tiltrækning, om deres identitet. Ens aromantiske tiltrækning viser, hvor lidt eller meget man bliver tiltrukket romantisk af andre. Personer, der definerer sig selv som aromantiske, oplever ingen eller kun meget lidt romantisk tiltrækning til andre. Seksuel og romantisk tiltrækning er ikke det samme, og aseksualitet og aromantik er derfor heller ikke det samme. Du kan derfor eks. opleve lidt eller meget romantisk tiltrækning til andre køn, end du eventuelt er seksuelt tiltrukket af, dette kaldes krydsorientering. Eller at du slet ikke opleve nogen former for tiltrækning. Eller at den seksuelle og romantiske tiltrækning er til samme køn, men meget forskellig i ”styrke”. 

Samfundet har en lang række normer for, at personer for eksempel skal stræbe efter romantiske forhold, såkaldt amatonormativitetsom er antagelsen om, at det at være i et eksklusivt, romantisk forhold er et universelt mål i sig selv, og at det er mere værdifuldt og nødvendigt end venskaber og andre ikke-romantiske forhold. Denne norm kan være ødelæggende og marginaliserende for personer på det aromantiske spektrum. 

Nogle aromantiske personer ønsker at være i forhold, men ønsker ikke romantik, andre ønsker og kan være i forhold, hvor de indgår kompromis omkring romantik med en romantisk partner, nogle andre ønsker måske noget helt andet. En del aromantiske ønsker sig en partner, der er aromantisk som dem selv, ligesom en del aseksuelle ønsker at dele livet med en anden aseksuel partner.For aromantiske er det ofte en eventuel seksuel tiltrækning deres forhold baserer sig på, hvis de oplever seksuel tiltrækning til et eller flere køn. Under paraplybegrebet aromantik befinder sig også identiteterne demiromantisk og gray-aromantisk. 

Beslægtede begreber :
Antiseksualisme
Aro-ace
Aroseksuel
Demiromantisk
Gray-aromantisk
Romantisk orientering
Romantisk tiltrækning
Seksuel orientering
Seksuel tiltrækning
Sex-negativ
Sex-positiv
Squish