Aseksuel

[adjektiv] 

Bøjning: -le
Oprindelse:  a- præfiks fra græsk (ikke-), seksualitet fra latin sexualis (kønslig) 

Betydning:
Person, som ikke oplever seksuel tiltrækning til andre eller kun oplever meget lidt seksuel tiltrækning til andre. En anden definition af udtrykket kan være en person, der ikke instinktivt er draget mod at søge seksuelle aktiviteter med en eller flere partnere uanset køn. At være aseksuel er ikke det samme som at leve i cølibat eller at mangle seksuel lyst. Aseksuelle kan have alt lige fra ingen seksuel lyst (kaldet nonlibidoist) til en meget høj lyst, men de vil ikke søge at udleve denne med andre; de vil se det at tilfredsstille sig selv seksuelt (onani) som det foretrukne alternativ.
Nogle aseksuelle kan af forskellige årsager (f.eks. ønsket om at tilfredsstille deres partner, ønsket om at få børn, nysgerrighed eller for at nyde følelsen af fysisk intimitet med et andet menneske) godt indgå i seksuelle aktiviteter til trods for deres manglende seksuelle tiltrækning. Nogle ser aseksualitet som en seksuel orientering. Ser man seksuel tiltrækning som et spektrum, ligger aseksualitet i den ene ende, og det at være en seksuel person eller alloseksuel i den modsatte ende. Da aseksuelle ikke oplever seksuel tiltrækning til andre, lader de oftest deres romantiske orientering være retningsgivende for, hvem de – om nogen – er interesserede i.
Det samfund, vi lever i, lægger stor vægt på sex, så mange aseksuelle personer føler sig ofte ”forkerte” i forhold til andre, da de ikke nærer seksuelle følelser for nogen personer. Samfundets normer for sex og seksuelle følelser kan på den måde være meget ødelæggende over for aseksuelle personer og forståelsen af dem. Aseksuelle personer er udsatte minoriteter inden for seksualitetsområdet, idet samfundet gør sig en masse antagelser om personer, som det forventes, man lever op til (de såkaldte normer), og en af de stærkeste er, at man som person skal have lyst til og stræbe efter seksuelle forhold, og der dermed er tale om påbudt seksualitet.
Påbudt seksualitet er antagelsen om, at alle personer bør have eller bør ønske at have sex – af den socialt anerkendte slags. Antagelsen er noget, vi som personer er pålagt af udefrakommende normer, og er forskelligt fra begrebet seksualitet, der opdages indefra.
For mange er den romantiske orientering og den seksuelle orientering tilpasset hinanden, så kønnet (eller kønnene) på de personer, de forelskes i, også er kønnet (eller kønnene), de er seksuelt tiltrukket af. Nogle kan være romantisk tiltrukket af et andet køn end det, de er seksuelt tiltrukket af, også kaldet krydsorientering. For de, der ikke oplever seksuel tiltrækning eller sjældent gør det, er det oftest deres romantiske orientering, der afgør, hvilket eller hvilke køn (hvis nogen) de er tilbøjelige til at forme romantiske relationer til.

Beslægtede begreber:
Ace
Aegoseksuel
Afvisende aseksuel
Alloseksuel
Antiseksualisme
Aro-Ace
Demiseksuel
Frastødt aseksuel
Gray-A/grey-A
Indifferent aseksuel
Krydsorientering
Påbudt seksualitet
Seksuel orientering
Seksuel tiltrækning
Sex-negativ
Sex-positiv
Squish