Spot tegnene på vold i queer relationer

Kender du tegnene på psykisk vold fra en partner? Hvad er et seksualiseret overgreb? Og hvor henvender man sig, når man har oplevet vold, eller er i tvivl om, det er vold, man har oplevet?

På denne side kan du få viden om, hvad psykisk, fysisk og seksualiseret vold er. Du får også viden om, hvordan du hjælper en, der har været udsat for vold, og ikke mindst hvor man henvender sig, hvis man selv har oplevet vold.

Som LGBT+ person har man nemlig en øget risiko for at opleve vold fra en partner. Dette kan blandt andet skyldes tidlige erfaringer med viktimisering, så som mobning, diskrimination og lignende, som kan flytte ens grænser for, hvad acceptabel adfærd er. Psykosociale problemer eller det at være en del af forskellige minoritetsidentiteter kan også øge risikoen for at blive udsat for vold fra en partner.

Derudover er risikoen for at opleve et seksualiseret overgreb også øget. Samtidig kan stereotypiske forestillinger om køn og vold føre til tvivl og gøre, at volden er sværere at spotte, både for LGBT+ personer selv og for omverdenen.

Filmene er blevet skabt som en del af samarbejdsprojektet imellem LGBT+ Danmark og Lev Uden Vold ”Omsorg i Fællesskabet”, som du kan læse mere om her.

Hvis du er LGBT+ person og har oplevet et seksuelt overgreb eller er det mindste i tvivl, så kontakt Lev Uden Volds døgnåbne rådgivning på 1888 eller LGBT+ Danmark på tlf. nr. 3313 1948 mandag, tirsdag og torsdag kl. 18-20.

Når psykisk vold sker nær dig

”Skal du have det der på?” Psykisk vold kan starte med små kommentarer, der stikker i dig.
Men med tiden farer din partner op over de mindste ting, og dine grænser bliver overskredet gang på gang. Men I har jo også gode stunder, så kan det være psykisk vold?

Det er helt normalt at være i tvivl, om man oplever psykisk vold. Derfor kan du også få hjælp af en rådgiver til at finde ud af det.

Har du oplevet fysisk vold?

Er du blevet spyttet på? Hold fast? Låst inde? Har du fået smidt ting efter dig? Er du blevet revet eller skubbet?

Fysisk vold er alvorligt, også når den er udført af et menneske, som ikke er fysisk stærkere end en selv. Og fysisk vold er alvorligt at blive udsat for, også når man selv er fysisk stærk. Stereotypiske forestillinger om, hvem der bliver udsat for vold, og hvem der udøver vold, kan gøre volden sværere at spotte. Både for en selv og for omverdenen.

Hvornår har man været udsat for seksualiseret vold?

Har du oplevet, at dit direkte eller indirekte nej til sex er blevet ignoreret? Eller er du måske vågnet op til en seksuel situation, du ikke har samtykket til? Måske du er i tvivl, om det, du har oplevet, var et seksuelt overgreb?

Uanset hvordan et seksuelt overgreb er sket, er det vigtigt at få hjælp. Med den rette støtte mindsker man nemlig risikoen for, at det seksuelle overgreb får negative konsekvenser for ens liv fremadrettet.

Har du prøvet, at det føltes utrygt at sige fra? Eller at det var svært at sætte ord på en ubehagelig oplevelse?

I denne film kan du høre en rådgiver beskrive, hvordan et seksualiseret overgreb kan se ud. Som LGBT+ person er du i øget risiko for at opleve et seksuelt overgreb. Og det kan samtidig føles sværere at række ud efter hjælp pga. tidligere dårlige erfaringer.

Men det er vigtigt, at man får hjælp til at bearbejde et overgreb. Med den rette støtte mindsker man nemlig risikoen for, at det seksuelle overgreb får negative konsekvenser for ens liv fremadrettet.

Hvordan kan du hjælpe en, som er udsat for voldelige oplevelser?

Har du lyst til at tale, bare dig og mig? Jeg vil gerne ringe efter støtte og vejledning sammen med dig.

Det kan være svært at vide, hvordan man skal hjælpe én, som er udsat for vold. Samtidig kan der være tvivl i forhold til, om det personen oplever, er vold. Særligt blandt LGBT+ personer kan stereotype forestillinger om køn og vold føre til tvivl og gøre, at volden er sværere at spotte, både for personen, der oplever vold, og for omverdenen.

Hvis du er nærtstående til en LGBT+ person, som du tror oplever eller har oplevet fysisk, psykisk eller seksualiseret vold, så kan du starte med at række ud. Derefter kan I sammen kontakte et rådgivningstilbud.

HVOR FÅR MAN HJÆLP

Hvis du kender én eller selv er LGBT+ person, som oplever vold eller er det mindste i tvivl, så kontakt Lev Uden Volds døgnåbne rådgivning på 1888 eller LGBT+ Danmark på tlf. nr. 3313 1948 mandag, tirsdag og torsdag fra kl. 18-20.