LGBT+ Danmark med i ny dansk satsning, der skal fremme unges rettigheder i Sydvestasien og Nordafrika

Den 1. juli 2022 starter et nyt femårigt Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP). LGBT+ Danmark er en del af programmet, og skal over de næste fem år være med til styrke fællesskaber og rettigheder for LGBTQ+ personer i regionen.

Det femårige Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, som løber fra 2022 til 2027, har særligt fokus på at støtte et uafhængigt civilsamfund og at styrke unges rettigheder i Sydvestasien og Nordafrika (også kaldet SWANA). Samtidig skal programmet støtte regeringer i regionen med at sikre unges indflydelse og overholdelse af menneskerettighederne.

Under det nye Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, er der oprettet et konsortium som ledes af DIGNITY- Dansk Institut mod Tortur. Under dette konsortium skal en lang række danske og arabiske menneskerettighedsorganisationer, bidrage i en fælles indsats med fokus på menneskerettigheder og inklusion. Disse organisationer tæller blandt andet Institut for Menneskerettigheder, International Media Support, KVINFO, Danner, Sex og Samfund, Euromed Rights og altså også LGBT+ Danmark.

Udover indsatsen for menneskerettigheder, som der er afsat 460 millioner til, er der også en søjle af programmet som fokuserer på jobskabelse for unge.

TERMINOLOGI
Sydvestasien og Nordafrika (SWANA) er en dekolonial betegnelse som alternativ til Mellemøsten og Nordafrika (MENA).

LGBT+ Danmark styrker vores arbejde i regionen

Det er ikke uden risiko at være LGBTQ+ person eller at kæmpe for LGBTQ+ rettigheder i SWANA. Derfor har LGBT+ Danmark siden år 2015 som en del af vores internationale arbejde, gjort en indsats for at styrke lokale LGBTQ+ personer og aktivister i regionen, blandt andet i form af et tæt samarbejde med den tunesiske LGBTQ+ organisation Mawjoudin.

Med den nye projektbevilling får vi mulighed for at opskalere vores støtte til lokale aktører i regionen på tværs af en række indsatsområder. Vi skal blandt andet arbejde med at beskytte LGBTQ+ personer mod vold, støtte bedre trivsel og mentalt helbred for LGBTQ+ personer, og sidst men ikke mindst skal vi fortsætte og udvide vores arbejde med lokale kunstnere og aktivister omkring kunst som protestform, også kaldet queer artivism.

 

Ny projektleder ved roret

Til at lede det kommende arbejde under Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram blev Lea Lybecker (hun/hende) ansat som international projektleder per 1. maj. Lea kommer fra en stilling som specialkonsulent i DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd og har en master i international udvikling og management fra Lund Universitet.

Leas rolle bliver at styre LGBT+ Danmarks aktiviteter under det nye DAPP, herunder at styrke samarbejdet med vores lokale samarbejdsorganisationer og deres arbejde med LGBT+ rettigheder.