Susanne Branner: Politiske sejre bekræfter at vi opfylder vores formål

Det var med lækker sommermiddag og kolde drinks i vente da LGBT+ Danmarks opdaterede politiske program blev præsenteret til generalforsamling for medlemmerne 25. maj. Og der var også meget at fejre. Efter en årrække hvor mange politiske målsætninger er nået, er programmet blevet opdateret med nye områder, hvor LGBT+ personer stadig kan opnå bedre ligestilling.

 

Forening med et formål

Det er også en stolt Susanne Branner, som er sekretariatschef i LGBT+ Danmark, der sidder med det opdaterede politiske program mellem hænderne.
”Vi har opnået så mange ting fra det gamle politiske program, at det er blevet forældet. Det gør mig enormt stolt og glad, at vi er nået så langt – særligt på det familiepolitiske område. Så føler man jo virkelig, at vi opfylder det formål, vi er sat i verden for at opfylde.”

Det er bl.a. mulighed for partnerægdonation, bedre registrering af medmoderskab og transpersoners forældreskab, og barsel til sociale forældre, som Susanne Branner refererer til. Men der er stadig meget at kæmpe for, og jeg spørger Susanne hvad hun ser mest frem til lige nu.

 

Hvor skal vi hen?

”Jeg glæder mig til målsætninger på det kommunale område, hvor alle kommuner skal have en LGBT+ politik og -handleplan. Der ligger rigtig meget i det, som jeg tror vil kunne skabe livsglæde og vækst i de lokale miljøer rundt omkring i Danmark.

Så ser jeg rigtig meget frem til at forbedre vilkårene for børn og unge, fordi den mistrivsel de møder i nogle formative år, den kan være noget, de kommer til at bokse med resten af livet. Vi vil gerne et sted hen, hvor man ikke bliver udsat for den andetgørelse, som vi kan se i f.eks. VIVEs seneste undersøgelse på området, at mange unge LGBT+ personer oplever, særligt i skoler og på ungdomsuddannelserne. Det er for mig noget af det allervigtigste arbejde.

Og så er arbejdet med det internationale område rigtig vigtigt for mig personligt. Det er en stor del af vores arbejde i LGBT+ Danmark, som få kender til. De her år, hvor det på mange måder går tilbage med LGBT+ rettigheder i store dele af verden, så ser mange til Danmark som et foregangsland og forventer, at vi træder i karakter på det her område. Det glæder jeg mig til at være en del af.”

 

Med medlemmerne i ryggen

De seneste måneder har medlemmer af LGBT+ Danmark kunne melde ind med deres bud på hvilke politiske mål de ønsker at foreningen skal kæmpe for. Det har resulteret i helt konkrete målsætninger indenfor bl.a. arbejdsmarked, digitalisering, social- og retspolitik. Men hvad har foreningen gjort med alle de forskellige inputs som er kommet ind, og hvordan skal det blive noget politik ude i virkeligheden?

”Vi har haft en lang proces med inddragelse af medlemmer.” fortæller Susanne Branner ”Både på årskonference, til politiske saloner og via en digital høring, så det er i høj grad medlemmerne, som har drevet udvælgelsen af de politiske områder. De input har vi skåret til og skærpet, så det passer til hvordan man opdeler lovgivning og arbejder med den under de forskellige ministerier. Vi har gjort medlemmernes ønsker helt konkrete, så beslutningstagerne vil kunne omsætte dem til praksis. Det er bl.a. en af de måder vi bruger vores viden på området til at skabe forandring – med vores medlemmer i ryggen.”

Og med det nye politiske program som redskab er Susanne Branner og det politiske team helt klar på hvad de nye udfordringer vil indebære.

”Det bliver sjovt at lave det her arbejde! Nogle ting bliver nemme at komme igennem med og andre ting bliver svære. Nogle ting kan vi klare hurtigt og andre vil tage rigtig lang tid, det kommer an på det politiske landskabs udvikling. Det er også derfor det er vores praksis at have kontakt med alle de politiske partier og ordførere på vores område, for at kunne komme igennem med vores mål på længere sigt.”

Ambitionerne er høje, det politiske program spænder bredt, og der er ingen tvivl om, at det nok skal blive spændende!

Er du blevet nysgerrig på de politiske målsætninger som LGBT+ Danmark vil gå efter i de kommende år, så kan du læse dem alle sammen her.

Vil du være del af arbejdet for fuld ligestilling og trivsel for LGBT+ person på alle niveauer af samfundet, så meld dig ind her, eller få en ven med ombord.

 

Resultater siden det første politiske program fra 2020
  • Det bliver muligt for mænd, der har sex med mænd, at donere blod.
  • Partnerægsdonation bliver lovligt i Danmark.
  • Barsel til sociale forældre.
  • Undersøgelse af LGBT+ personers trivsel på arbejdsmarkedet.
  • Opkvalificering af personale i hjemmeplejen, på plejehjem og på krisecenter i LGBT+ forhold og inklusion.
  • Opkvalificering af politipersonale.
  • Kriminalforsorgen har udarbejdet politik om håndtering af trans- og interkønnede indsatte, så de respekterer indsattes kønsidentitet.
  • Trivselsmåling af LGBT+ elever.
  • Bedre LGBT+ undervisning i grundskolen, herunder undervisningsmaterialer.
  • Der er indført mulighed for henvisning til udlandet ift. nedre kønsbekræftende kirurgi.
  • Medfaderskab til fædre, der har brugt surrogasi i udlandet – med bagudvirkende kraft.
  • Smidiggøre registrering af medmoderskaber og fastsættelse af transpersonsers forældreskab, som stemmer overens med deres juridiske køn.