Film og serier til din transkønnedes synlighedsdag
I dag, 31. marts, er transkønnedes synlighedsdag – eller på engelsk: International Transgender Day of Visibility. Det er en mærkedag, der blev startet af transaktivister tilbage i 2009 for at skabe mere synlighed og opmærksomhed omkring transkønnede og kønsdiverse i LGBT+ miljøerne. I dagens anledning anbefaler vi nogle film og serier, som på hver sin måde arbejder med repræsentation af transkønnede og kønsdiverse.
Når vi i LGBT+ Danmark markerer transkønnedes synlighedsdag, er det fordi vi ved, at synlighed og repræsentation – det at se sig selv spejlet og have nogen at spejle sig i – er grundlæggende behov og en afgørende faktor for at mindske ensomhed og minoritetsstress.
Vi tror samtidigt på, at vi som LGBT+ miljø står stærkere, når vi står sammen på tværs af kønsidentitet, kønsudtryk og seksuelle orienteringer, og at kampen for mere synlighed og repræsentation for transpersoner er en kamp, der kommer hele LGBT+ miljøet til gode. Når vi kæmper for mere og bedre repræsentation af transkønnene, nonbinære og kønsdiverse, kæmper vi nemlig også for retten til at være den du er og at udtrykke dit køn, som du ønsker, hvordan du end identificerer dig. Derfor: glædelig transkønnet synlighedsdag.
Into My Name (2022)
På dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX som fra den 23. marts til 3. april finder sted i København, en række andre danske byer og fra den 1. – 10. april rykker online, kan du opleve filmen ‘Into My Name’. Filmen foregår i Bologna i italien og følger fire venners individuelle transitionsforløb i alt fra samtaler om hormoner, operationer til kampen med det juridiske system. Produceren er skuespiller Elliot Page som selv sprang ud som transkønnet i 2020 – og hvis offentlige fremtrædener sidenhen har været fejret af mange som et vigtig bidrag til transkønnet synlighed i Hollywood. Læs mere om filmen på CPH:DOXs hjemmeside.
Disclosure (2020)
Dokumentarfilmen ‘Disclosure’ tilbyder er dybdegående blik på Hollywoods repræsentation af transkønnede gennem tiden, og den betydning disse historier har haft for transkønnedes liv og vestlig kultur. Med transkønnede både bag og foran kameraet, herunder skuespiller og realitystjerne Laverne Cox og skuespilleren og forfatteren Chaz Bono, er filmen en historisk gennemgang af primært amerikansk film og tv’s problematiske afbildning af transkønnede liv gennem tiden. Filmen kan streames på Netflix.
POSE (2018-2021)
‘Pose’ er en prisbelønnet amerikansk fiktionsserie centret omkring sorte og brune queer- og transpersoners liv i 1980’ernes drag-miljø i New York. Serien udspiller sig i en tid hvor AIDS-epidemien kaster en mørk skygge over LGBT+ miljøerne, og en af seriens mange styrker er dens menneskelige og nuancerede portrættering af personer, der lever med hiv. Foruden en stærk repræsentation af transpersoner i castet er serien af mange blevet hyldet for at give et vigtigt indblik ind i et underbelyst kapitel af LGBT+ historien. Serien kan streames på Netflix.
Kapaemahu (2020)
‘Kapaemahu’ er en animeret kortfilm, som fortæller den glemte historie om fire sten på Waikiki Beach i Hawaii med nogle særlige helende kræfter. I disse sten bor nemlig fire transkønnede ånder, hvis leder var ‘Kapaemahu’. Filmen vandt en Lily-Award for bedste kortfilm på LGBT+ filmfestivalen MIX Copenhagen i 2021. Du kan lige nu streame filmen på PBS Short Film Festivals Youtubekanal.
Drømmeprins (2021)
I den poetiske dokumentarfilm Drømmeprins følger vi Erik gennem 10 år fra han er 17 til 27. Erik vokser op i en i en polsk-katolsk immigrantfamilie i Sverige. og vi følger i filmen hans kamp for at blive set som den unge mand han er af både sin familie og af systemet samt alle op og nedture, der følger med i overgangen fra teenager til voksen – både ift. hverdagen og ift. hans køn. Filmen skildrer Eriks kamp med både angst og depression, men også hans vej ind i kærlighed og kunsten. Drømmeprins er en smuk og til tider tung film om en ung mands vej i livet. Filme kan ses på Filmstriben.
Sex Education sæson 3 (2021)
Tredje sæson af serien om eleverne på Moordale Secondary School, er blandt andet blevet rost for at videreføre seriens normkritiske og affirmerende tilgang i sin repræsentation af non-binære kønsidentiteter. I denne sæson møder vi den rebelske, non-binære elev Cal, der gør oprør mod skolens nye binære skoleuniformer og Layla, som Cal låner en binder i en rørende skildring af et øjebliks kønseufori. Også Sex Education er at finde på Netflix.