Satire på udebane
I dag har et nyt program med komiker Signe Molde premiere på Danmarks Radio. I ‘Signe Molde på udebane’, som programmet hedder, møder hun en række mennesker og grupper, hun ikke er enige med eller ikke forstår, og konfronterer dem med de jokes, hun har tænkt sig at lave på deres bekostning. Første afsnit handler om det danske LGBT+ miljø, og LGBT+ Danmark deltager blandt dem, hun konfronterer med sine jokes om LGBT+ personer.
I LGBT+ Danmark stiller vi altid gerne op til dialog, og vi tror på at selvironi og samfundssatire har potentiale til at gøres os klogere på os selv og hinanden. Derfor takkede vi også ja til at deltage i programmet. Desværre er elementer i programmet vinklet på en måde, som ikke stemmer overens med LGBT+ Danmarks værdier og ramme for, hvad der er sjov eller respektfuld satire.
I programmet præsenterer Signe Molde LGBT+ Danmarks sekretariatschef Susanne Branner Jespersen for scenarier med transkvinder i kvindesport. Men programmets jargon og klipning mellem de transkønnede sportsudøvere og et grinende publikum resulterer i, at transkvinderne bliver gjort til objekt for spot og forargelse. Der bliver desuden lavet jokes, hvor transkvinder omtales som mænd, som ikke blot fremstår stødende, men hvor humorens kerne, sandhedselementet, heller ikke er tilstede.
God satire fungerer kun, hvis den er rettet mod magthavere eller strukturer, eller hvis joken fortælles til og ikke blot om en given befolkningsgruppe. Det er bare ikke tilfældet i det nye DR-program. Ekstra problematisk er det, at den befolkningsgruppe, som står for skud er blandt de mest sårbare i vores samfund.
Når Signe Molde på denne måde aftvinger befolkningsgruppers selvironi, havde vi derfor håbet på, at hun ville have lavet jokes om LGBT+ personer til LGBT+ personer fremfor til et forudsætningsløst publikum. Som programmet vinkler humoren om LGBT+ personer og i særdeleshed transkønnede, fremstår satiren snarere som mobning.
Signe Molde har tidligere formået at lave både skarpt og sjovt satirisk indhold om LGBT+ miljøet, hvor hun snarere har udstillet ciskønnede og heteroseksuelles uvidenhed og fordomme i mødet med LGBT+ personer. På den måde har humoren omhandlet minoritetspersoner, men været på bekostning af majoriteten.
I denne omgang er det desværre ikke lykkes hende at lave god satire, der kritiserer samfundets normer frem for dem som bryder med dem.
Vi har i LGBT+ Danmark haft klippene til gennemsyn og fået enkelte rettelser igennem, men desværre ikke lige så meget, som vi havde håbet.
Foto: Kasper Borg / DR