LGBT+ borgere vil skabe mere tryghed i de mindre byer

”En gruppe drenge begyndte at råbe “bøsserøv” af mig og kaste en flaske på mig i bussen. 12’eren var fyldt med passagerer, og ingen gjorde noget. Jeg sagde til buschaufføren, at jeg var utryg og spurgte, om han ville hjælpe mig. “Det er dit eget problem,” sagde han og kørte videre, som om intet var hændt. Det værste var, at ingen i bussen gjorde noget for at hjælpe mig, de så bare passivt på” – Victor, 23 år, Aalborg.

En torsdag aften i august var 26 LGBT+ borgere fra Aalborg samlet på det lokale bibliotek. Fælles havde de et ønske om at gøre Aalborg til et tryggere sted at bo. Hver især har de oplevet ikke at kunne være sig selv i forskellige kommunale sammenhænge. På biblioteket delte de den aften de historier; om at blive mobbet i folkeskolen, råbt ad på gaden, slået i nattelivet og diskrimineret i bybussen. Victors historie var en dem.  

Det var LGBT+ Danmark, der stod bag arrangementet. Det er en del af vores kommunale indsats, som handler om at få flere kommuner til at tage et større medansvar for LGBT+ borgeres trivsel. Om et par uger skal en håndfuld af deltagerne fra arrangementet i august mødes med Aalborgs Mangfoldighedsudvalg for at fortælle om, hvorfor de ønsker en tryggere kommune. LGBT+ Danmark har sat mødet i stand sammen med Aalborg Pride og foreningen Lev og lad leve, som samarbejder om at få indført en LGBT+ politik i Aalborg.  

I slutningen af september og i oktober udfolder indsatsen sig også i Holstebro og Esbjerg. Så er du bosat i en af disse områder, kan du deltage i vores kommunale workshops. Find de to kommende arrangementer her på vores Facebook. 

De 26 LGBT+ borgere fra Aalborg samlet for at tage de første skridt mod en LGBT+ politik i deres kommune.

LGBT+ politik er et skridt på vejen til mere tryghed nær dig 

De sidste par år har kommunerne i København, Aarhus og Odense haft fokus på LGBT+ området. De har udviklet LGBT+ politikker og handleplaner, og Aarhus Kommune har endda udarbejdet en stor undersøgelse, der kortlægger de udfordringer, som LGBT+ borgere oplever i kommunen. Det er en positiv tendens, at kommunerne går mere grundigt til værks med politikker og undersøgelser på LGBT+ området. Vi vil derfor forsøge at få andre kommuner til at følge trop, tage området alvorligt og lade sig inspirere af de handleplanerne, som er udviklet hos Aarhus og Odense. Det gør vi blandt andet gennem politiske dialogmøder mellem relevante byrådsmedlemmer og vores lokale medlemmer, frivillige og det øvrige, lokale LGBT+ miljø.

FAKTA: En LGBT+ politik er et sæt værdier, som afspejler kommunens holdning til LGBT+ området. Der følger som regel en handleplan med, der udformer LGBT+ politikken i konkrete initiativer. Se et eksempel her hos Odense Kommune.

I Danmark varetager LGBT+ civilsamfundet en lang række opgaver for marginaliserede minoritetsgrupper. Men for at det kan lykkes civilsamfundet at varetage disse opgaver på vegne af samfundet, kræver det stabil økonomisk støtte fra politisk hånd – og det er her de kommunale LGBT+ politikker kommer ind i billedet. Vores håb er, at med nye LGBT+ politikker vil de lokale LGBT+ initiativer og LGBT+ Danmarks egne tilbud få mere støtte, så det kan blive vedvarende ressourcer for de relevante kommuner og dig, som bruger og frivillig. Det vil dermed komme dig til gode i sidste ende. Men en LGBT+ politik løser ikke alt. Det er et skridt på vejen til at få byrådene til at sætte tid og ressourcer af til at arbejde mere grundigt med, hvad der kan være brug for hos LGBT+ miljøet i deres kommune. Derfor ser vi ikke, at vores mål er nået, når en kommune indfører en LGBT+ politik, men det er en vigtig sejr for os og en mulighed, hvor vi kan spille ind med vores faglighed. Og I disse år hvor regeringen ønsker at frisætte den offentlige sektor og styrke samspillet mellem kommune og civilsamfund, ser vi et stort potentiale i at spille ind med vores gode erfaringer og tilbud. Et godt eksempel på, hvordan vi bidrager til en kommunes LGBT+ politik er Odenses LGBT+ Politik. Odenses Børne- og Ungeforvaltning arbejder i dag med at udbrede LGBT+ Danmarks undervisningsmateriale ”Space to be you på byens folkeskoler, fordi det er blevet en del af deres LGBT+ handleplan. 

Vi har brug for dig!  

For at vi kan lykkes med at skabe mere tryghed nær dig og indføre flere LGBT+ politikker i kommunerne, har vi brug for dig som medlem. Vi oplever, at flere borgmestre og byrådsmedlemmerne gerne vil lytte til de lokale LGBT+ borgere. Derfor er det vigtigt, at du deltager i vores workshops og hjælper med at kortlægge de lokale udfordringer, der er i din kommune. Vi har brug for, at du hjælper os med at forstå, hvad en LGBT+ politik i din kommune skal løse, så vi sammen kan gå til byrådene og pege på de rette løsninger. Og i dén sammenhæng har det en stor betydning, at vi er mange, der gør det sammen. Derfor håber vi, at du som medlem har lyst til at deltage, hvis du bor i og omkring Holstebro og Esbjerg. Kommer vi ikke til din by i denne omgang, så tøv ikke. Send os en mail, om at du ønsker at bidrage til vores kommunalpolitiske på