Kulturlivet markerer LGBT+ Danmarks 75-års jubilæum med koncerter, talks, film og dans

En rocker (Henning Jensen) tager en svingom med Bent (Fritz Helmuth) i fuld drag som Bent i den syrede transvestitkomedie ’Lille Spejl’ (1978). Vises i Cinemetaket viser 30/11. Pressefoto.

Det Kongelige Teater, Det Kgl. Bibliotek, SMK, Cinemateket, og Museum Vestfyn er i disse uger med til at fejre at verdens næstældste LGBT+ organisation fylder 75 år. Siden 1948 har danske bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner opnået enestående politiske landvindinger, og vi fejrer danske LGBT+ personers aftryk på dansk kulturliv.

Vi fejrer derfor bevægelsens historie i Danmark herunder, hvordan LGBT+ personer har sat aftryk i dansk kulturliv. LGBT+ Danmark har derfor rakt ud til museer, teatre og andre kulturelle aktører for at få hjælp til at fortælle den historie. Det er der kommet en række arrangementer ud af, som på forskellig vis belyser, hvordan queer personer gennem tiden har spillet en rolle i kulturen – enten synligt eller mellem linjerne.

Liv og længsel fra historiske breve
Johannes Lilleøre lægger krop og stemme til H.C. Andersens bedende, betagede breve til sin ven/crush Edvard Collin - kan genopleves i Den Sorte Diamant 13/12. Foto: Malthe Ivarsson for Det Kgl. Bibliotek

Johannes Lilleøre lægger krop og stemme til H.C. Andersens bedende, betagede breve til sin ven/crush Edvard Collin – kan genopleves i Den Sorte Diamant 13/12. Foto: Malthe Ivarsson for Det Kgl. Bibliotek

I Den Sorte Diamant har Det Kgl. Bibliotek været i brevsamlingen og fundet et forbavsende stort antal kulturpersonligheders intime korrespondancer om deres queer liv helt tilbage fra 1800-tallet.

Enestående, hjerteskærende (og indimellem virkelig liderlige) breve af bl.a. Herman Bang, Selma Lagerlöf og H.C. Andersen får liv og krop den 13/12 af skuespillere Johannes Lilleøre, Morten Kirkskov, Thomas Levin, May Lifschitz, Christine Sønderris, Josephine Park og Cecilia Lindquist og musikalsk ledsagelse af Ginne Marker med Aske Jacoby.

Musik med følelser

Man kan høre musik af den hollandske komponist Henriëtte Bosmans (th) til koncerten ’Mellem linjerne’ i Den Sorte Diamant 14/11. Hun ses her med kæresten Frieda Belinfante, den store lesbiske frihedskæmperfigur.

Musikhistorien er fyldt med mænd og kvinder, der elsker hinanden! Men kigger man efter – ofte godt skjult mellem linjerne – har musikken også været et middel til at udtrykke kærlighed mand og mand eller kvinde og kvinde imellem.

Det er temaet for koncerten Mellem Linjerne den 14/11 ligeledes i Den Sorte Diamant, hvor en række af landets bedste klassiske musikere går på scenen (Kristoffer Hyldig, klaver. Bogdan Božović, violin. Brit-Tone Müllertz, sopran. Martin Hatlo, basbaryton) og spiller musik af bl.a. biseksuelle Henriëtte Bosmans, Poulenc og ikke mindst John Cage, der hengivent skrev til sin kæreste Merce Cunningham: “I would like to measure my breath in relation to the air between us.” Skuespiller Sandra Yi Sencindiver læser mellem værkerne dagbogsnotater, breve og digte op skrevet af komponisterne.

Repræsentation på lærredet

Hos Det Danske Filminstitut har de kastet et blik på landets filmiske kulturarv, hvor det desværre ikke vrimler med historier om LGBT+ personer på lærredet. En håndfuld af de mest interessante eksempler er blevet til serien ”LGBT+ Danmark 75 år: Danske film med minoritetsfortællinger” i Cinematekets program i november og december.

Fra den nok første eksplicitte repræsentation i ’Bundfald’ i 1957, over den syrede film ‘Lille spejl’ (1978) med Fritz Helmuth som transvestit og ikke mindst romcom’en ‘En kort en lang’ (2001), der blev en publikumssucces i kategorien folkeeje. Noget af en bedrift for en “bøssekomedie”, som aviserne kaldte den ved premieren. Visningerne suppleres med talks og introduktioner bl.a. med Hella Joof.

Queerpersoner i scenekunsten
Signe Thielsen

Skuespiller Signe Thielsen deltager i en panelsamtale om at være ung queer i scenekunsten i dag i Skuespilhuset 7/11.

Teateret har haft ry for at være et fristed for homoseksuelle og andre minoriteter. Men er det egentligt rigtigt? Hvem har stået på Det Kongelige Teaters store scener gennem tiden? Og hvordan er det at være ung og queer i scenekunsten i dag? Det undersøger vi sammen med Det Kongelige Teater i Skuespilhusets foyer på tirsdag den 7/11 til det gratis arrangement Queer personer i scenekunsten– dengang, nu og hvor skal vi hen? med både historiske perspektiv, scenekunstneriske indslag og samtaler med unge queer scenekunstnere om deres egne oplevelser som queer på scenen.

Sebastian Haynes opfører Den Døende Svane (som normalt danses af en kvindelig danser), Kristoffer Eriknauer og Emil Blak Olsen laver reading fra den prisvindende Arven, Moussa Mchangama er vært, det historiske perspektiv leveres af ph.d. Storm Møller Madsen og Warehouse9s Jørgen Callesen og til en samtale om at være ung queer i scenekunsten i dag kommer også balletdanser Oliver Starpov, skuespillerne Signe Thielsen og Kristoffer Erikanuer samt dramatiker Marie Bjørn.

Livet i provinsen

På ERNST i Assens fortæller LGBT+ Danmark og den fynske 30 års jubilar LAMBDA om, hvordan det går på LGBT+ området i landet og særligt i provinsen, når Museum Vestfyn for første gang afholder RegnbUGE Festival 17.-21. november

Program

QUEER I SCENEKUNSTEN – DENGANG, NU OG HVOR SKAL VI HEN? 7. november kl. 17 – Gratis – Skuespilhusets foyer
MELLEM LINJERNE – MUSIKHISTORIENS SKJULTE FØLELSER PÅ DEN STORE SCENE 14. november kl. 20 – Den Sorte Diamant, Det Kgl. Bibliotek
TALK M. LGBT+ DANMARK OG LAMBDA 17. november kl. 15.30 – Museum Vestfyn. En del af RegnbUGE Festival.
Serie hos Cinemateket: DANSKE FILM MED MINORITETSFORTÆLLINGER 19. november kl. 19.15: Bundfald. 21. november kl. 16.30: En kort en lang + intro med Hella Joof og Jenny Lund Madsen. 30. november kl. 16.30: 1970’erne som Golden Age Lille spejl. 5. december kl. 18.30: Kortfilmsprogram: Kvinders kærlighed og begær + intro med Tone Otillie. 7. december kl. 19.30: Queering af dansk film på Biblioteket. 11. december kl. 16.30: Ung og vild i 70’erne Følelserne er de samme og Homofile.
QUEERBREVE I DIAMANTEN 13. december kl. 19 – Den Sorte Diamant, Det Kgl. Bibliotek

Tidligere på efteråret har der været arrangementer på Museet for Søfart og SMK, og efter nytår venter bl.a. et arrangement om queer kroppe på Medicinsk Museion, en queer kunstguide til Den Hirschprungske Samling og en ny serie af talks under titlen Kend din queerhistorie.