Kommunale ungdomsfællesskaber skal sikre bedre trivsel for LGBT+ unge
Ny indsats skal udbrede AURA til flere danske kommuner og være et fast tilbud til LGBT+ unge
Unge, der bryder med normer for køn og seksualitet, står ofte i en marginaliseret position. De kan ikke spejle sig i flertallet af deres venner, familie eller omgangskreds, og mange oplever, at deres omgivelser ikke har sprog eller kompetencer til at støtte dem. LGBT+ Danmarks ungdomsfællesskaber AURA har i nu snart otte år forsøgt at skabe de trygge sociale rum, som mange LGBT+ unge står og mangler, og når vi ser på de evalueringer og effektmålinger, der er af AURA, så er det lykkedes med stor succes. Unge, der kommer i AURA fortæller, at de har fået et bedre selvværd, en større tro på dem selv og har samtidig fundet støtte og omsorg i nye venner, som de kan spejle sig i. LGBT+ Danmark er nu klar til rulle flere AURA fællesskaber ud i landet for at sikre LGBT+ unge en bedre trivsel. Det sker med støtte fra Det Obelske Familiefond.
AURA er et fællesskab til dig, der har lyst til at møde andre unge mennesker, som også bryder med normerne for køn og/eller seksuel orientering. AURA er for unge under 18 år, og det faciliteres af frivillige queer personer i alderen 18-30 år. I AURA kan man opleve hyggelige og alkoholfrie arrangementer, hvor alle, der har lyst, mødes i AURAs lokaler rundt omkring i landet cirka hver anden uge. Vi laver mange forskellige ting lige fra brætspil, kreative sysler til skriveworkshop. Det er helt gratis!
Har du spørgsmål til AURA kan du skrive til
Stor interesse for AURA fra kommuner
De sidste år har vi oplevet en øget interesse for AURA fra kommuner, der ønsker at gøre deres egne ungetilbud til mere inkluderende fællesskaber. Samtidig har vi gode erfaringer med at etablere AURA som et kommunalt tilbud i fx Frederiksberg, så AURA bliver en fast del af sortimentet for unge borgere. Vi er derfor nu klar til at opskalere samarbejdet med kommuner på tværs af landet, så vi kan sikre, at AURA fællesskaberne kan eksistere mere permanent og være en sikker base for de unge. Det vil vi i indsatsen gøre gennem en oplysningskampagne, PR- og lobbyarbejde samt dialog med relevante kommuner og fagpersoner.
AURA findes i dag 12 steder i Danmark. Vores mål er, at opnå kommunale samarbejder over de næste 3 år, der fremadrettet skal finansiere AURA i hvert enkelt kommune. Vores håb er, at AURA bliver et økonomisk bæredygtigt tilbud uden privat fondsfinansiering, så langt flere unge i Danmark kan finde en frirum til at være sig selv.
Vi vil i dialog med fagpersonerne og medarbejdere, der arbejder med kommunale ungetilbud
Vi ved, at trygge voksne spiller en afgørende rolle for unges trivsel. Derfor sigter en del af indsatsten på at få fagpersoner, der er omkring unge, til at kende til AURA, så de kan henvise relevante unge til tilbuddet. Vi oplever en stigende efterspørgsel efter tilbud til LGBT+ unge fra netop fagpersoner, der arbejder med børn og unge. Derfor håber vi, at indsatsen kan sikre AURA i flere byer, så fagpersoner har flere lokale fællesskaber at henvise de unge til. For at det kan lykkes, ønsker vi at gå i tættere dialog med fagpersoner og ansatte i kommuner, der arbejder med lokale ungefællesskaber. Så er du ansat som fx lærer, pædagog eller medarbejder i kommunens ungetilbud og kan du se et behov i din kommune, så send os gerne en mail, så vi kan kigge nærmere på muligheden for at opstarte et AURA fællesskab.
Ønsker du at høre mere om AURA og indgå en dialog om et muligt kommunalt samarbejde, så kontakt vores dygtige projektleder Stine Haslund Jønsson på