LGBT+ Medborgerhuset: Et fristed for queers i København
Siden marts måned i år har LGBT+ Medborgerhuset været åbent, til stor glæde for Københavns LGBT+ borgere. I denne artikel kan du læse om nogle af de spændende aktiviteter, som foregår i huset og blive klogere på, hvordan du kan booke LGBT+ Medborgerhuset, hvis du gerne vil holde et arrangement.
I den farverige baggård i Vestergade, ligger LGBT+ Danmarks Medborgerhus. Her blomstrer fællesskaber op og skaber nye bånd mellem LGBT+ personer af alle aldre. I huset er der både fællesspisning, kreative grupper og masser af andre sociale arrangementer, til dig som savner et sted at dyrke din interesse eller et trygt rum, hvor du kan møde andre ligesindede. Allerede fra begyndelsen har der været stor tilslutning til idéen; huset, som i skrivende stund har været åbent i syv måneder, emmer af liv når frivillige og deltagere om eftermiddagen mødes om fælles interesser, socialt samvær og hygge.
LGBT+ Medborgerhuset har begivenheder af mange forskellige slags. Hvad enten du er til Dungeons and Dragons, Queer Meditation eller Fællesspisning, så kan du næsten være sikker på at finde noget, der passer til dig. Og hvis du synes, der mangler noget, kan du altid kontakte huset med forslag.
Salon7: Et tiltrængt pusterum med plads til forskellighed
Ét af LGBT+ Medborgerhusets mest populære arrangementer er cafétilbuddet Salon7. Vi besøger Salon7 en regnvåd mandag i oktober, for at møde deltagerne og høre, hvordan det er at være en del af Salon7 i LGBT+ Medborgerhuset. Trods det mørke efterårsvejr er LGBT+ Medborgerhuset fyldt med energi denne aften. Omkring 25 unge queers mellem 18 og 30 år er samlet i små grupper rundt omkring, hvor de spiller brætspil og snakker. Ved indgangen sidder to frivillige og tegner små græskarmænd og spøgelser. Det er til Salon7s kommende halloweenfest, den 30. oktober, fortæller de.
Da vi kommer ind, bliver vi modtaget af Morten Grumstrup, der er én af de to frivilligkoordinatorer for Salon7. Morten har været frivillig hos LGBT+ Danmark siden 2020 og er aktiv i flere forskelligt tiltag her. Udover Salon7 sidder han blandt LGBT+ Danmarks bestyrelse. Han begyndte som koordinator efter en længere periode som frivillig i Salon7.
”Jeg valgte at blive koordinator i Salon7, fordi vi manglede nye koordinatorer og fordi jeg synes det er spændende og vigtigt arbejde. Jeg kom ind i projektet idet de daværende koordinatorer spurgte om jeg ville være med til at skabe et nyt koncept for Salon7” Morten tilføjer, at Salon7 først er landet på et fast koncept i år, efter fleres års arbejde med formatet.
Selvom vi har sat os i en afkrog af medborgerhuset, er det indimellem vanskeligt at høre hinanden, for de høje grin, der kommer fra den anden ende af lokalet. ”Der er gang i Salon7 i aften,” bemærker Morten med et grin og fortsætter: ”Vi ville først og fremmest gerne rammesætte samtaler i en queercafé med brætspil og snacks. I starten havde vi ”speed-friending” på programmet, som en ryste-sammen aktivitet. Men det viste sig at være for socialt krævende, så derfor er vi gået væk fra det nu.”
I dag handler Salon7 udelukkende om at facilitere et rum, hvor man kan komme og være sig selv. Af og til afholdes der særlige events, som under Pride, hvor der i år var 50 gæster, der kom og dansede og gjorde sig klar til Priden sammen. Da vi taler om det, bryder Morten ud i et smil: ”Det var megafedt. Vores kommende halloweenfest bliver også et brag af en fest. Her kommer man udklædt, og aftenen kommer til at stå på Queer halloweenmusik.”
Sidst på aftenen stikker frivilliggruppen hovederne sammen og evaluerer. Der har været mange nye i aften. Indimellem kan det måske betyde at man som frivillig må være lidt ekstra opmærksom, men alt er gået rigtig godt i aften. Det lader til at være normalen her. Salon7 er klart lykkedes med at skabe det trygge rum, der var hensigten, hvor både deltagere og frivillige glæder sig til at dukke op.
Har du en god idé til et arrangement? På LGBT+ Medborgerhusets hjemmeside kan du sende en forespørgsel på en booking.
I LGBT+ Medborgerhusets kalender kan du se, hvornår der er ledigt i huset. Det er en god idé at booke minimum 2 måneder i forvejen. Hvis du har behov for at danne dig et indtryk af huset før du booker, kan du se billeder af LGBT+ Medborgerhusets lokaler her
Vær opmærksom på at der kan være booket internt, hvilket ikke fremgår af kalenderen. Derfor skal din booking bekræftes før du kan være sikker på at den er gået igennem.
De fleste af ugens dage er huset åbent, når grupperne er der. På hjemmesiden kan du finde en oversigt over, hvilke arrangementer der finder sted hvornår.
Størstedelen af husets events er åbne, men det kan forekomme at du skal melde dig til. I sjældne tilfælde kan der være begrænsede pladser.
Frivillighed i LGBT+ Medborgerhuset
Kernen af LGBT+ Medborgerhuset består af vores fantastiske frivillige, som driver de forskellige grupper. Rollefordelingen blandt de frivillige er meget forskellig. Nogle bidrager med de kreative idéer til aktiviteterne, mens andre tager sig af planlægningen af de praktiske detaljer. Der er også dem, der skræller gulerødder og hakker løg. Fælles for alle er at hver især lægger en uundværlig indsats, for at Medborgerhusets kan trives.
Hvis du kunne tænke dig at blive en del af en helt ny frivilliggruppe, så kan det være at LGBTorsdagscafé vil være noget for dig. LGBTorsdagscafé er ét af LGBT+ Medborgerhusets helt nye initiativer, som stadig er under udvikling: En social café med kaffe, snacks og hygge, som blot handler om at dyrke det sociale fællesskab med andre queers.