Guide til Uge Sex

Uge Sex 7–13 Februar

Uge Sex er over os. Det er en uge hvor grænser, lyst og samtykke erstatter grammatik og regnetabeller på skoleskemaet landet over. Vi har i den anledning samlet en liste med tilbud og ressourcer, du kan bruge til at dykke ind i sex og seksualitet som emne – både til dig som er underviser og dig, der gerne vil blive klogere på dig selv, din krop og din seksuelle sundhed.  

 

Kurser og materialer

 

Sex & Samfund

Når vi taler Uge Sex, kan vi ikke komme uden om Sex & Samfund, organisationen der i sin tid undfangede ideen og i dag er drivkraften bag temaugen. Sex & Samfund tilbyder et omfattende gratis forløb og aktiviteter til sundheds- og seksualundervisning i grundskolen. Med afsæt i kompetence- og læringsmål sætter de hvert år i uge 6 fokus på et særligt tema, i år er temaet samtykke.  Se Sex & Samfunds materiale til Uge Sex.

 

Inspirationsmateriale med LGBT+ fokus

Op til Uge Sex har Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) lanceret et nyt vejlednings- og inspirationsmateriale til lærere, ledere og andre aktører på undervisningsområdet. Inspirationsmaterialet skal hjælpe lærere og skoleledere med at indtænke LGBT+ perspektiver og inklusion i deres arbejde.  LGBT+ Danmark har bidraget til materialet med råd, viden og perspektiver. Læs mere om det nye materiale her.

 

Artikler om seksuel sundhed for LGBT+ personer

LGBTsundhed.dk finder du en række artikler om Seksualitet og lyst, og Sikker sex og seksuelt overførte sygdomme særligt for LGBT+ personer. Artiklerne er skrevet i samarbejde med læger og sundhedsprofesionelle og udgivet af LGBT+ Danmark. Siden har også et parallelunivers med artikler til læger og andre der arbejder sundhedsfagligt, hvor de kan blive opkvalificeret til at skabe en tryggere behandling af deres LGBT+ patienter.  

 

Kurser til fagpersoner, som beskæftiger sig med børn og unge

I LGBT+ Danmark tilbyder vi et kursus som adresserer, hvordan man som fagprofessionel kan forbedre og sikre trivslen hos børn og unge, der bryder med normer for køn og seksualitet. Kurset er målrettet alle faggrupper, der beskæftiger sig med børn og unge, herunder lærere, pædagoger, sygeplejersker, socialrådgivere og skoleledere. Læs mere om kurset her.

 

Normstormerne 

Normstormerne tilbyder undervisning i samarbejde med Aarhus og Københavns kommune. De tager ud i hele landet, og underviser både folkeskoleelever og fagpersonale i normkritik, LGBTQIA+ vilkår, diskrimination, privilegier og anti-mobning. I Aarhus og Københavns kommune er deres undervisningstilbud gratis. Læs mere på Normstormernes hjemmeside.

 

Filmcentralens undervisningspakke ”Hvem er jeg?”

Filmcentralens har sammensat en kortfilmpakke, som fokuserer på identitet og unges selvopfattelse. Filmene spænder bredt og indeholder både fiktions-, dokumentar-, og animationsfilm, der kommer fra både ind- og udland. I filmpakken møder man forskellige fortællinger og perspektiver på identitet, køn, kærlighed, venskab og grænser og følelsen af at passe ind.  Se undervisningspakken på Filmcentralens hjemmeside.

 

LARM 

LARM for LGBT-rettigheder er LGBT+ Danmarks eget gratis undervisningsmateriale målrettet 7.-10. llasse. I materialet lærer eleverne blandt andet om normer, rettigheder, minorisering, identitet, medier og aktivisme. Se mere på LARMS hjemmeside.

 

Ungdomsbyen kursus: Ta’ magten fra medierne

Ta’ magten fra medierne er et kursus i normkritik, medieanalyse og medieaktivisme, der skærper elevernes dømmekraft. Eleverne vil blive trænet i at kunne navigere i en politisk, social og kulturel virkelighed, der kan være svær at finde hoved og hale på. Læs mere om kurset hos Ungdomsbyen.  

 

 

Events og underholdning

 

Banner for Strejke for Seksualundervisning d. 10. februar 2022.

LGBT+ Danmark holder oplæg når Danske Gymnasieelevers Sammenslutning inviteret til online Strejke for seksualundervisning torsdag d. 10. februar. Foto: Danske Gymnasieelevers Sammenslutning

Nicolaj Laue Juhl

Tidligere talperson i LGBT+ Ungdom, Nicolaj Laue Juhl, holder livetream om diskrimination af LGBTQ+ elever i skolen. Foto: Charlotte Guldberg.

Still foto fra Netflixserien 'Sex Education'

Kæresteparret Eric (Ncuti Gatwa) og Adam (Connor Swindells) i 3. sæson 'Sex Education'. Foto: Netflix © 2020

Mizz Privileze

I Aarhus og Aalborg kan du i uge 6 komme til normkritisk seksualundervisning/drag bringo med Queen Mizz Privileze Pressefoto.

Stil fra serien 'Sex'

Forvirring, liderlighed og queer kærlighed i TV2-webserien 'Sex'. Foto TV2 © 2020

Livestream om diskrimination af LGBTQ+ elever

Tidligere talsperson for LGBT+ Ungdom Nicolaj Laue Juhl og drivkræften bag LGBT+ Danmarks og LGBT+ Ungdoms rapport ‘Stop diskrimination i skolen’ holder den 11. februar kl. 10-10.45 et gratis livestreamet oplæg om LGBT+ elevernes mistrivsel i grundskolen. oplægget målrettet 7.–10. klasse. Læs mere og tilmeld dig klasse hos Ungdomsskolen

 

Strejke for seksualundervisning

I Danmark er gennemsnitsalderen for den seksuelle debut 16 år, alligevel fortsætter seksualundervisningen ikke ind på ungdomsuddannelserne. Det vil Danske Gymnasieelevers Sammenslutning lave om på. Derfor inviterer de torsdag den 10. februar kl 12:15–14:50 til online sexualundervisning, hvor du blandt andet kan høre et oplæg ved LGBT+ Danmark. Se mere på Facebookbegivenheden.

 

Samtykke på film

I samarbejde med Sex & Samfund har Cinemateket sammensat et program af talks og film, som på forskellig vis relaterer sig til temaet samtykke. Programmet finder sted fra 7. – 28. februar og rummer film som Thelma & Louise, en ikonisk roadmovie med en queer subtext og et oplæg med sexologiprofessor Christian Graugaard om seksualpædagogikkens historie. Se hele programmet på Cinematekets hjemmeside

 

Dragshow og normkritisk seksualundervisning

Drag queen Mizz Privileze inviterer anledning af Uge Sex til bingo-show og drag performances med sex som tema. Showet finder sted over to aftener torsdag den 10. februar kl. 20-22 på Kromosom i Aarhus og fredag den 11. februar kl. 19–21 på Buens Bogcafe i Aalborg.  Se mere på Mizz Privilezes Facebookside Mizz Privileze er en desuden en del af teamet bag kampagnen Lev og Lad Leve, som sidste år modtog LGBT+ Danmarks arbejdslegat, Søhesten.

 

Netflix and seksualundervisning

Uge Sex kan også være en passende anledning til at stifte bekendtskab med Netflixserien ‘Sex Education’. Serien portrætterer på varm og humoristisk vis en række teenageres arbejde med at navigere i den spirende seksualitet, identitetsdannelse, venskaber og kærlighed. Serien tilbyder en queer fremstilling af ungdomsliv, og er en af de første mainstream produktioner som formår at skildre LGBT+ emner som non-binaritet og den første binder – foruden emner som homo- og biseksualitet, skam, race, og sexpositivitet. Se ‘Sex Education’ på Netflix

 

Sex på TV2

Webserien ‘Sex’ handler om den 22-årige Cathrine, der efter en aftenvagt på Sexoplysningen, i fuldskab kommer til at kysse sin lesbiske kollega Selma. Kysset sætter gang i en lavine af begær og forvirring: er Cathrine i virkeligheden til kvinder? Og skal hun forlade kæresten Simon gennem fire år? Bag serien er en håndfuld af dansk film og TVs unge queer talenter som manuskriptforfatter Clara Mendes og Nina Rask kendt fra podcasten ‘Hvor regnbuen ender’ og DR serien ‘Hvilket køn er du’.  Se ‘Sex’ på TV2 Play

 

Bøger og artikler (til de lidt ældre) 

Billeder fra Klub's venus Instagram af vibratorer med vanddråber.

Find praktiske sex-guides og tips til et sexliv med færre stereopyer og tabuer hos Klub Venus. Foto: Klub Venus.

Screenshot fra våd.nu

På våd.nu finder du artikler om ex og seksuel sundhed henvendt til lesbiske, biseksuelle, queerpersoner og kvinder, der har sex med kvinder – både cis og trans.

Artikler om seksuel sundhed for LGBT+ personer 

LGBTsundhed.dk finder du en række artikler om Seksualitet og lyst, og Sikker sex og seksuelt overførte sygdomme særligt for LGBT+ personer. Artiklerne er skrevet i samarbejde med læger og sundhedsprofesionelle og udgivet af LGBT+ Danmark. Siden har også et parallelunivers med artikler til læger og andre der arbejder sundhedsfagligt, hvor de kan blive opkvalificeret til at skabe en tryggere behandling af deres LGBT+ patienter.  

 

Våd.nu 

Våd.nu er en side med informationer om sex og seksuel sundhed henvendt til lesbiske, biseksuelle, queerpersoner og kvinder, der har sex med kvinder – både ciskønnede og transkønnede. Siden rummer en række kort artikler om forskellige slags sex, sexsygdomme, smitteveje samt beskyttelse og prævention. Besøg våd.nu. 

 

Trans Sex 

Bogen ‘Trans Sex – Clinical Approaches to Trans Sexualities and Erotic Embodiments’ henvender sig primært til fagprofessionelle, der arbejder med intimitet, lyst og sex hos trans, non-binære og kønsdiverse. Bogen er læseværdig for alle der interesserer sig for intimitet, sex og lyst – uanset kønsidentitet. Bogen er skrevet af Lucie Fielding, som er nonbinær, transfemme og sexolog. Læs mere om bogen på Lucie Fieldings hjemmeside.  

 

Guides hos Klub Venus og Peech 

Både Klub Venus og Peech er nyere butikker, der ønsker at bryde tabuer og stereotyper forbundet med sex og onani gennem blandt salg af sexlegetøj. Ud over deres webshops tilbyder både Peech og Klub Venus en række praktiske step-by-step guides til for eksempel anal-sex, brug af strap-ons og om flydende seksualitet

 

Enjoy Sex (How, When and If You Want To)  

Der findes mange selvhjælpsbøger om sex og seksualitet – men de fleste af dem tager udgangspunkt i heteroseksuel sex og nogle faste normer for hvordan sex bør være.  ‘Enjoy Sex (How, When and If You Want To) A Practical and Inclusive Guide’ går kritisk til forestillingen om “normal sex” og opfordrer læseren til at tage udgangspunkt i sin egen krop og lyst (eller mangel på samme). Budskabet er, at sex kan se ud på mange måder for forskellige kroppe, køn, forholdskonstellationer og så videre. Forfatterne, Meg-John Barker og Justin Hancock har desuden udgivet en række podcast og zines som du kan finde på deres hjemmeside. 

Vidste du at LGBT+ Danmark er en medlemsforening?

Der er mange måder, du kan støtte arbejdet for en mere LGBT+ inkluderende kultur og skole - én mulighed er at melde dig ind i LGBT+ Danmark. Som medlem får du et særligt nyhedsbrev kun for medlemmer og mulighed for at engagere i udviklingen af foreningens politik. Du kan også støtte vores arbejde med en donation.