Tillykke med vores fødselsdag – og 73 års dansk LGBT+ kamp!
En Skt. Hans Aften i Aalborg, tre år efter 2. Verdenskrigs afslutning, blev LGBT+ Danmark født. I bålets lys og lyden af havskvulp på Amager Strand, vil vi i aften fejre, hvor langt vi er kommet siden. Vi fejrer det fællesskab af LGBT+ ildsjæle, som har gjort historiens sejre mulige, og skåler på endnu flere sejre fremadrettet.
LGBT+ Danmark er en af de ældste LGBT+ organisationer i verden. Vores historie er både en fortælling om tidsåndens udvikling, kriser og sejre, men mere end noget andet en historie om, hvordan civilsamfundet og ildsjæle kan ændre vilkårene for befolkningsgrupper så drastisk, som det er sket siden vi blev stiftet.
I anledning af vores fødselsdag, har vi med hjælp af illustrator Liv Lansner lavet en flot limited edition-plakat over både vores historie og den danske LGBT+ historie. Den kan købes til vores Midsommerfejring i aften på Amager Strand, hvor alle er velkommen rundt om bålet til at fejre vores fødselsdag og den danske LGBT+ bevægelse.
Et kriminelt liv
Kredsen af 1948, som blev vores første (omend kortvarige) navn, kom til under den demokratiske stemning, der for alvor fik vind under sejlene efter 6 års verdenskrig.
I modsætning til de andre grupper, som blev forfulgt under krigen, blev homoseksuelle ikke taget med i FN’s Menneskerettigheds-erklæring 1948. Axel Axgil og de andre af tidens ildsjæle skabte derfor foreningen til stå sammen mod et samfund, der hverken anerkendte eller accepterede dem.
I 1955 udfolder “Den store pornografi-affære” sig. Det betød, at et meget stort antal mænd blev anholdt og idømt fængselsstraffe. Ekstra Bladet anslog, at mellem 30 og 70 personer begik selvmord for ikke at komme under behandling af Københavns Politi. Foreningens medlemstal faldt drastisk som følge deraf, og ingen turde melde sig ind.
I 1961 indfører man “den grimme lov”, som kriminaliserede kunden i et prostitutionsforhold med mænd under 21 år. Her definerede man det som prostitution, selv hvis betalingen blot var penge til en taxa eller en pakke cigaretter.
I 1968 fastslår man, at politiet skal gribe ind, hvis to mænd danser sammen.
1980’erne og 90’erne var en stort tilbageslag for bevægelsen, da AIDS-krisen både tog livet af alt for mange mennesker, men samtidig betød fornyet stigmatisering af homoseksuelle med begreber som “bøsse-pesten”.
I fællesskab vi sejrede
Men ved at slå kræfterne sammen som forening, sikrede LGBT+ miljøet de sejre, der har ledt os til, hvor vi er i dag. Man fik genvundet opbakningen blandt LGBT+ befolkningen. Man fik presset på at afskaffe både “den grimme lov” og “danseforbuddet”.
I 1981 fjerner man homoseksualitet fra listen over sygdomme, og i 1989 blev Danmark det første land i verden, som indførte registrerede ægteskaber, efter foreningen, der på det tidspunkt havde ændret navn til Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske, havde fremlagt ideen for regeringen 6 år tidligere.
Op i løbet af 00’erne sikres fertilitetsrettigheder for lesbiske (som vi stadig arbejder på at forbedre, dog), og endelig i 2008 tilføjer foreningen biseksuelle og transpersoner til navnet.
Særligt de seneste 10 år har oplevet store landvindinger. Ret til adoption, vielse i kirken, juridisk kønsskifte, og i 2017 blev transkønnethed endelig tager af sygdomslisten.
Stadig en støttende skulder
“Gennem personligt bekendtskab og korrespondance at knytte forbindelser og skabe et frit forbund af mennesker, som føler sig solidarisk med andre mennesker med samme indstilling til homo- og biseksuelle problemer, samt støtte og hjælpe dem i eventuelle vanskeligheder.”
Sådan lød beskrivelsen af LGBT+ Danmark, da vi startede. I dag kæmper vi i ligeså høj grad for transpersoner og andre minoriteters vilkår, men derudover er der ikke sket meget ændring i, hvorfor foreningen stadig eksisterer.
LGBT+ Danmark er ikke kun en politisk organisation, der arbejder for lovændringer og handleplaner. Vi er et fællesskab, et frirum og en støttende skulder til at læne sig op ad, når samfundets normer gør grundlaget svært at finde fodfæste på. Det har vi tænkt os at blive ved med mindst 73 år endnu. For der er stadig kampe forud!
Har du lyst til selv at melde dig ind i kampen? Bliv medlem af LGBT+ Danmark og tag del i vores 73 år gamle fællesskab!
Læs også hele tidslinjen over dansk LGBT+ historie her.