Guide til Pride – oversigt over Prides i Danmark i 2022 

Efter to år med coronarestriktioner er vi mange der ser frem til denne sommer at indtage gaderne med regnbueflag og til at samles og fejre LGBT+ kamp og synlighed. Her har du en oversigt over prideevents rundt omkring i Danmark de kommende måneder.  

For nyligt kom det frem, at Danmark nu har intaget andenpladsen over lande med de bedste LGBT+ lovgivninger i Europa. Det en markant fremgang, som blandt andet skyldes den seneste danske antidiskriminations- og hadforbrydelseslovgivning. Den flotte placering er dog ikke ensbetydende med, at vi har opnået lige rettigheder for LGBT+ personer i Danmark. Desværre.  

Selvom der på lovgivningsområdet sker vigtige fremskridt disse år, har LGBT+ personer stadig ikke de samme rettigheder som den øvrige befolkning: Det er stadig ikke muligt for transkønnede børn og unge under 18 år at skifte CPR-nummer til et der matcher deres kønsidentitet, regnbuefamilier- og børn er stadig dårligere stillet juridisk end øvrige familier og transpersoner møder stadig store barrierer i det danske sundhedsvæsen. Ser vi på statistikker over trivsel og sundhed springer uligheden også i øjnene. Personer der bryder med normer for køn og seksualitet er i dag fortsat mere udsatte for blandt andet ensomhed, depressioner og stress end andre dele af befolkningen. Og har man flere minoritetsmarkører, er man eksempel LGBT+ person med minoritetsetnisk baggrund, er denne udsathed kun større. 

Der er med andre ord stadig meget at kæmpe for – og mange grunde til at samles omkring vores ret til at være her på lige fod med andre, som priden er en manifestation af. Derfor har vi samlet en oversigt over, hvilke prideevents du kan finde i de forskellige danske byer henover foråret og sommeren. Kender ud til eller holder du et pride-event som ikke er kommet med i oversigten, er du velkommen til at sende os et tipl.  

PRIDES I DANMARK

21. maj: Odense Pride

Årets perlerække af pride-events begynder i Munke Mose hvor Odense Pride hejser det progressive prideflag. Odense Pride byder igen i år på både parade, musikalske indslag, dragshows samt taler fra blandt andet Sex og Samfund og Racismefri By Odense.Denne nystartede pride har desuden et sideløbende koncept som de kalder Queer Café – et gratis cafétilbud af og for queerpersoner og allierede, som fortsætter efter priden. Du kan finde mere information om Odense Pride på deres hjemmeside eller på deres Facebookside.

 

27.-29. maj, 17.-19. juni og 8.-10. juli: Nørrebro Pride

Nørrebro Pride er en aktivistisk, antikapitalistisk, antiracistisk og intersektionel begivenhedn af og for QTBIPoCs (Queer og Trans Black/Indigenous/People of Colour). I år afholder Nørrebro Pride ikke en demonstration, men agerer i stedet vært ved tre weekender som fejrer racialiserede LGBT+ personer og LGBT+ personer med dobbelt- og multiminoritetsbaggrund. De tre arrangementer finder sted på forskellige venues rundt omkring i København. Du kan holde dig opdateret på Nørrebro Prides Instagram.

 

28. maj: Aarhus Pride

Prideparaden som vi kender den er tilbage i Aarhus. Efter at have indtaget gaderne i smilets by, inviterer Aarhus Pride til Pride Lounge ved Aarhus havn, hvor en række af kunstnere vil optræde. I dagene op til selve priden varmes der desuden op med live musik, rundt om i byen på forskellige spillesteder. Du kan finde mere information om Aarhus Pride på deres hjemmeside eller på deres Facebookside.

 

1.-7. juni: Aabenraa Pride

Aabenraa Pride gentager sidste års succes og holder Pride-uge med tilhørende parade. Begivenheden markeres endnu en gang med gudstjeneste ved Sct. Jørgens kirke, Pride picnic samt workshops arrangeret af AURA Aabenraa. Du kan holde dig opdateret omkring Aabenraa Pride på Facebookeventet.

 

11. juni: Odder Pride

I år kommer priden også til Odder! For første gang vil Odders gader stifte bekendtskab med regnbueflaget når de frivillige fra Regnbue Café byder på torvemarked, infobode, kunstudstilling, samba og drag-banko i ikoniske Centralhotellet Odders smukke omgivelser. Du læse mere om Odder Pride på Facebookeventet.

 

9. juli: Aalborg Pride

Aalborg Pride vender stærkt tilbage i år og paraden kommer traditionen tro til at pryde gaderne med regnbueflag. Selvom der endnu ikke er udkommet et program, ved vi at de frivillige er i fuld gang med at stable et brag af en fejring på benene. Du kan følge med og holde dig opdateret omkring programmet på Aalborg Prides hjemmeside eller Facebook side.

 

18. juli: Skagen Pride

Den 18. juli hejser de regnbueflaget endnu længere nordpå, når Skagen Pride holder pride-parade og inviterer til cha-cha-cha nede på havnen. Paraden starter og slutter for foden af Vandtårnet i Skagen. Ruten vil blive offentliggjort på Facebookbegivenheden.

 

6. august: Kolding Pride

Kolding Pride, som i maj måned allerede har arrangeret en håndfuld mindre events, inviterer også til pride i år. Med Kolding kommunes kulturudvalg i ryggen, forventer vi stor opbakning når byen endnu engang indtages af regnbueflag og stolte LGBT+ koldingensere. Programmet vil blive offentliggjort på Kolding Prides Facebookside.

 

13.-21. August: Copenhagen Pride

Landets største pride er tilbage i vante rammer, og inviterer indenfor til en uge pakket med kultur, kunst, optrædener, koncerter og fest i forbindelse med dette års menneskerettighedsprogram. Paraden et tilbage på ruten fra 2019 og går igen fra Frederiksberg Rådhus og ind til Pride Square ved Københavns Rådhus. Du kan finde følge med og læse mere om Copenhagen Pride på deres hjemmeside www.copenhagenpride.dk eller deres Facebookside.

 

14. August: Holbæk Pride

En lille køretur fra Copenhagen Pride kan man i år opleve Holbæk Pride. Også denne pride er den første af sin slags, og udover at paraden akkompagneres af Holbækgarden, vil du også kunne opleve boder, taler, underholdning. Følg med på Holbæk Prides Instagram.

 

27. august: Viborg Pride

I Viborg er de også i gang med planlægningen af årets Pride, og selvom de endnu ikke kan afsløre det endelige program, fortæller de frivillige at der blandt andet vil blive budt på optrædener, live musik, boder og efterfest. Læs mere og følg med i offentliggørelsen af programmet her på Viborg Prides Facebookside.

 

27. august: Christiansø Pride

Landets østligste Pride er endnu at finde på Christiansø. Det lille øsamfund danner igen i år rammen om en aften med fest, dans og musik, hvor du blandt andet kan opleve kunsteren Champagne Bruce og børnetv-værten Chapper som underholder børn og barnlige sjæle. Du kan læse mere om Christiansø Pride på deres Facebo27,ok event.

 

27. august: Sønderborg Pride

Hele tre Prides vil år finde sted den 27. August, og den tredje er den nystartede gruppe LGBTQ+ Sønderborgs første Pride! Hvis du har idéer til hvordan man kan gøre Sønderborg Pride endnu mere synlig, er gruppen meget aktiv på Facebook og inviterer jævnligt ind til arrangementer rundt om i den Sønderjyske by. Du kan følge med LGBTQ+ Sønderborg og Sønderborg Pride på deres Facebook side.

 

3. september: Horsens Pride

Også Horsens debatterer i år med sin helt egen Pride. Her er Lokale LGBTQ+ kræfter gået sammen med Horsens’ nye kulturhus Platform K om at stable en Pride-festival på benene. Du kan følge med i Programmet på Horsens Prides Facebookbegivenhed.

Du kan læse mere og holde dig opdateret på de tre prides respektive Facebookbegivenheder og –sider.