Tiltrækningsformer

[substantiv] [pluralis] 

Bøjning: -ne 

Betydning:
I dag er begrebet tiltrækning oftest brugt i betydningen af på samme tid at være romantisk og seksuelt tiltrukket af en anden person. Det er dog ikke hensigtsmæssigt at se det på den måde, da der er væsentlig forskel på de to former for tiltrækning, og ydermere kan man føle sig tiltrukket af forskellige køn på hver sin måde. Der findes også personer, der ikke føler en bestemt form for tiltrækning til nogen, og de to tiltrækningsformer er heller ikke de eneste, der findes.

For at give et overblik over de forskellige former for tiltrækning, der eksisterer, har vi her samlet en oversigt over dem, der er listet i ordbogen.

Bemærk, at man godt kan føle flere former for tiltrækning på samme tid over for en bestemt anden person.

Tiltrækningsformer:

  • Følelsesmæssig tiltrækning: En persons ønske om følelsesmæssig nærhed, følelsesmæssig intimitet, gensidig tillid, hengivenhed, omsorg (følelsesmæssigt og/eller fysisk), regelmæssig kontakt og fysisk kammeratskab til en bestemt anden person.
  • Intellektuel tiltrækning: En tiltrækning til en anden persons sind, intellekt, viden, færdigheder eller andre kognitive evner.
  • Platonisk tiltrækning: En persons ønske om et venskab med en bestemt anden person uden en interesse i noget romantisk eller seksuelt med denne person.
  • Romantisk tiltrækning: En persons ønske om et romantisk forhold til en bestemt anden person.
  • Seksuel tiltrækning: En følelse, mange personer oplever, som får dem til at ønske seksuel kontakt med en bestemt anden person.
  • Sensuel tiltrækning: En persons lyst til at gøre noget sensuelt (men ikke seksuelt) med andre personer. Relaterer til sanselig berøring, f.eks. kram og kæleri.
  • Æstetisk tiltrækning: En følelse af tiltrækning til andre mennesker baseret på deres udseende og præsentation, der ikke er forbundet til et ønske om seksuelt eller romantisk forhold eller aktivitet med dem.

Beslægtede begreber:
Biromantisk
Biseksuel
Køn
Heteroromantisk
Heteroseksuel
Homoromantisk
Homoseksuel
Panromantisk
Panseksuel
Queer
Romantisk tiltrækning
Seksuel tiltrækning