Ny rapport: Flere anmeldte hadforbrydelser mod LGBT+ personer i 2021
Rigspolitiet har i dag udgivet deres årlige rapport om hadforbrydelser for 2021. Rapportens analyse viser en stigning i antal hadforbrydelsessager mod LGBT+ personer i forhold til de foregående år. Rapporten giver dog ikke svar på, om det skyldes flere hændelser eller en øget anmeldelsestilbøjelighed.
Vold, chikane og trusler mod LGBT+ personer i bl.a. det offentlige rum er et alvorligt problem i Danmark, og det er helt nødvendigt at politiet har fokus på området.
Efter de seneste år at have ligget på 76-79 sager årligt er Rigspolitiets tal for anmeldte hadforbrydelser mod LGBT+ personer steget til hele 102 sager. Det er en markant stigning, samtidig med at tallene for f.eks. racistiske hadforbrydelser er faldet.
Optællingen af anmeldelser er et udmærket bidrag til kampen mod hadforbrydelser, men kan ikke stå alene. For stigningen i antal anmeldelser på 29% i 2021 kan have mange forklaringer. Det kan skyldes en reel stigning i antal hadforbrydelser, som igen kan have mange årsager, f.eks. den store synlige LGBT+ event World Pride det år. Men det forøgede antal anmeldelser kan også skyldes, at arbejdet med at få flere LGBT+ personer til at anmelde hadforbrydelser, har båret frugt.
Fortsat dialog og opkvalificering af politiet
Vi vil i LGBT+ Danmark fortsætte det konstruktive samarbejde med politiet, som foregår på mange niveauer. Vores dialog med Rigspolitiet har f.eks. ført til at rapporten om hadforbrydelse nu bruger det mere nuancerede begreb “LGBTI+” fremfor blot “seksuel orientering”. Samtidig laver vi oplæg med faglig opkvalificering på LGBT+ området for både politistuderende og på politiets efteruddannelser. Det er afgørende, at ansatte i politiet har indsigt i forhold for kønsmæssige og seksuelle minoriteter for at alle borgere kan føle sig trygge, når de er i kontakt med politiet.
Udover de anmeldte sager ved vi, at der fortsat er et enormt mørketal for hadforbrydelser, der aldrig meldes. Derudover tilpasser mange LGBT+ personer allerede deres liv af frygt for hadforbrydelser: Homoseksuelle par undgår at holde i hånd på gaden eller man tilpasser sin påklædning i det offentlige rum for ikke at stikke ud. Truslen om hadforbrydelser har på et utal af måder en negativ effekt på LGBT+ personer og andre minoriteters hverdag.
Informationsmøde for LGBT+ personer om at anmelde hadforbrydelser
Det er vigtigt, at LGBT+ personer kender deres rettigheder i forhold til at få anmeldt hændelser, så mørketallet kan nedbringes. Aktuelt har vi et informationsmøde “Hvordan anmelder du en hadforbrydelse som LGBT+ person?” 15. februar i vores lokaler i København. Læs mere og meld dig til her
I januar 2022 trådte lovændringer i kraft, der skærper bedømmelsen af, hvornår der er tale om en hadforbrydelse og eksplicit inkluderer hadforbrydelser imod transpersoner og interkønnede personer, ved at inkludere hadforbrydelser på baggrund af kønsidentitet, kønsudtryk eller kønskarakteristika. Rapporten dækker dog kun hadforbrydelser i perioden indtil 2021, så vi må vente på den næste rapport for at se, hvilken effekt lovændringerne har haft.