Morgentalks: Kend din queerhistorie

Vi fejrer fortsat LGBT+ Danmarks 75 års jubilæum, og i den anledning vil vi bidrage til at råde bod på den manglende viden om dansk LGBT+ historie med serien Kend din queerhistorie. Glæd dig til spændende morgentalks om den danske LGBT+ historie i Aalborg og København i januar og februar.

Frisind og ligestilling nævnes ofte, når de helt store linjer trækkes op om, hvad der er særligt ved Danmark. Og kigger man på LGBT+ området, har Danmark da også opnået en unik grad af frihed og rettigheder for LGBT+ personer. Men den danske, historiske vej frem mod at blive verdensførende inden for LGBT+ området er dårligt kendt udover snævre forskerkredse. Mange danskere har måske hørt Stonewall – optøjerne i USA – eller set filmen om den amerikanske aktivist Harvey Milk. Men få danskere ved, hvordan det faktisk gik til, at Danmark i 1989 som første land i verden indførte registreret partnerskab. Hvem kæmpede imod og hvilke alliancer førte til den banebrydende lov? Eller at det op i 1970’erne var forbudt for folk af samme køn at danse sammen på barer og klubber, indtil en ny generation af unge bøsser og lesbiske lavede guerilla-danseaktioner og fik forbuddet ophævet. Og hvem kender historien om den unge Axel Lundahl Madsen, der i 1948 turde stifte en forening for homoseksuelle og mistede både job, bolig og partimedlemskab som konsekvens?

Siden juni 2023 har vi fejret lige præcis den forening – LGBT+ Danmark – som fylder 75 år. Verdens næstældste LGBT+ organisation. Og i den anledning vil vi bidrage til at råde bod på den manglende viden om dansk LGBT+ historie med serien Kend din queerhistorie.

Fire koncentrerede morgentalks giver dig et queer-historisk crash course

I løbet af fire morgener giver vi dig et crash course i hvilke navne og begivenheder, vi bør huske og gemme på. Vi har inviteret eksperter i dansk LGBT+ historie ind og fundet vidner fra perioderne, som sammen vil fortælle historierne om starten på fællesskabet, om udfordringerne, om tragedierne og vigtigst af alt de mange sejre.

Entré pr. talk
Standard 85,- ekskl. gebyr
Medlemmer 55,- kr. ekskl. gebyr (skriv til for at få din rabatkode)

Vi har brug for hinanden – en forening fødes – 23/1 Aalborg + 30/1 Kbh

Bliv klogere på LGBT+ Danmarks egen historie i Aalborg og København, når vores politiske konsulent Uffe Paulsen taler med historiker, forfatter og ph.d. Peter Edelberg om foreningens første år, tiden deromkring. Vi skal undersøge hvem heltene, som risikerede deres job, lejligheder og omdømme, var og mindes en fantastisk tid med både store sejre og interne konflikter.

30. januar kl. 08:30 LGBT+ Medborgerhuset i København – KØB BILLET
23. januar kl. 18:30 Buens Bogcafe i Aalborg

Bevægelsen springer ud – 5/2 Kbh

70’erne var en brydningstid på mange områder og også på LGBT+ området, hvor nye aktivistiske grupperinger gjorde deres indtog og forlangte opgør med fordomme og borgerlige konventioner. LGBT+ Danmarks egen Uffe Paulsen taler med forfatter og 70’er aktivist Jytte Larsen om hvordan det var at være en del af 70’erne frisind og energi.

5. februar kl. 08:30 LGBT+ Medborgerhuset København -KØB BILLET

Huset i Knabrostræde – 23/2 Kbh

I 80’erne blomstrede foreningen og udvidede lokalerne med køb af hus i Knabrostræde, som indeholdt ikke bare foreningen, men også medlemsbladets redaktion, rådgivning og meget mere. Det var et årti med storhed, men også tragedie – da AIDS-epidemien gjorde sit indtog og satte et uigenkaldeligt aftryk på LGBT+-miljøet. Historiker og ph.d. Tobias Haimin de Fønss Wung-Sung og og forfatter, historiker og tidl. skribent for Homo-kommissionen Karin Cohr Lützen taler med LGBT+ Danmarks egen Uffe Paulsen om tiden med de store sejrer og de store tab.

23. februar kl. 08:30 LGBT+ Medborgerhuset København – KØB BILLET

Fra bred folkebevægelse til strategisk lobbyisme – 29/2 Kbh

Tiderne skifter i og rundt om foreningen, som i løbet af 90’erne begynder at bevæge sig mere mod den forening, vi kender som LGBT+ Danmark i dag. Det er også i denne tid Søren Laursen træder ind i foreningen, og fra starten af 90’erne og næsten 20 år frem, gør et enormt arbejde for at løfte foreningen ud af 80’erne skygge og ind i fremtiden. Søren Laursen har både være forperson og senere retspolitisk talsperson for LGBT+ Danmark og er i dag en del af LGBT komiteen.
Søren Laursen er i samtale med Uffe Paulsen.

29. februar, kl. 8.30 i Medborgerhuset hos LGBT+ Danmark, København – KØB BILLET

Vil du se mere om vores spændende jubilæumsprogram, så læs med her.