VI OCKSÅ – ny bog om LGBT+ personers #metoo-berretninger

VI OCKSÅ - ny bog om LGBT+ personers #metoo-berretninger

Vi också - hbtqi-personer berättar. Foto og omslag: Ateljé Grotesk

VI OCKSÅ - ny bog om LGBT+ personers #metoo-berretninger. Illustration af person der holder en smartphone.

Vi också - hbtqi-personer berättar. Illustrationer: Jennifer Bergkvist og Moa Sundkvist

VI OCKSÅ - ny bog om LGBT+ personers #metoo-berretninger. Illustration af en stue med plante og sofa.

Vi också - hbtqi-personer berättar. Illustrationer: Jennifer Bergkvist og Moa Sundkvist

Seksuelle overgreb finder sted i alle brancher og i alle miljøer, men ikke alle stemmer og oplevelser har været repræsenteret #metoo debatten. Det forsøger den svenske LGBT+ organisation RFSL nu at gøre op med op med i ny antologi om LGBT+ og seksuelle overgreb. 

Metoo-bevægelsen har de seneste år skabt et markant øget fokus på seksuelle krænkelser. Debatten har kastet lys på seksuel chikane og seksuelle overgreb, som tidligere har været tiet ihjel. Sammen med Metoo-bevægelsens første og anden bølge fulgte et væld af beretninger om overgreb og krænkelser på tværs af brancher – men sjældent på tværs af køn og seksualitet. Tværtimod har #metoo-berretninger fra LGBT+ personer været bemærkelsesværdigt fraværende i mediebilledet og den offentlige debat. 

Bemærkelsesværdigt fordi LGBT+ personer er stærkt udsat for seksuelle overgreb, ikke mindst, påpeger RFLS, biseksuelle kvinder og transkønnede. Fordi LGBT+ personers oplevelser i høj grad har været overset og har manglet i den offentlige debat, besluttede RFLS af sætte fokus på #metoo i blandt netop LGBT+ personer.  

I antologien “Vi också – hbtqi-personer berättar” fortæller navngivne og anonyme LGBT+ personer deres egene fortællinger om seksuelt misbrug og overgreb – både i fritiden, på internettet, på natklubber, til fest, derhjemme, på flugt og i arbejdslivet. 

“Det er på tide, at vi LGBT+ folk viser, at det også sker blandt os. Den eneste måde, vi kan gribe problemerne an på, er at bryde stilheden og begynde at tale om det”, siger Maria Niemi, antologiens forfatter og redaktør. 

Vi mangler også viden i en dansk kontekst 

Seksuelle overgreb finder sted i alle brancher og i alle miljøer, men det har ikke været afspejlet #metoo debatten – hverken i Sverige eller i Danmark. Derfor er det vigtigt med et større fokus på LGBT+ personers oplevelser med seksuelle overgreb, så det er muligt at forebygge og skabe en debat omkring et ofte usynliggjort problem.  

Metoo-bevægelsen har vist, hvor vigtig og kraftfuld det er at få belyst problemerne omkring krænkelser: hvor omfangsrigt problemet er, dets konsekvenser og hvilke strukturelle mekanismer der ofte ligger bag. Fordi Ingen – uanset kønsidentitet, kønsudtryk eller seksuel orientering – bør udsættes for overgreb og fordi viden er et vigtigt skridt mod forebyggelse. Derfor har vi også herhjemme har vi derfor brug for et øget fokus på #metoo blandt LGBT+ personer.  

Har du som LGBT+ person i Danmark været udsat for seksuelle overgreb kan du altid kontakte LGBT+ Rådgivningen. Har du lyst til at dele din oplevelser og hjælpe med at sætte emnet på dagsordenen herhjemme så leder Nordisk Film TV lige nu efter medvirkende til et dokumentarisk projekt. Du kan læse mere og henvende dig på Instagramprofilen @lgbtmetoo.