Tina Thranesen 1948-2025 – en markant stemme i transaktivismen er gået bort

Fotocollage - billedet i midten er et selvportræt

En af de mest betydningsfulde aktivister for trans-rettigheder i Danmark er gået bort.

Tina Thranesen arbejdede gennem to et halvt årti utrætteligt for at bedre danske transkønnedes forhold. Og hun efterlader sig den uvurderlige Vidensbank om kønsidentitet – et utroligt omfangsrigt værk, hvor Tina Thranesen gennem 25 år nedfældede alt hvad der var værd at vide om transpersoners forhold i Danmark. Transviden.dk endte med at have 3.881 indlæg – det første fra 26. oktober 2000 og det sidste er dateret 25. marts i år, blot få dage før hendes død. I sandhed et livsværk og et monument for Tina Thranesens viden og uudslukkelige arbejdsomhed.

Tina Thranesen har beskrevet, hvordan hun allerede som 6-7-årig fik tanken om, at hun gerne ville være en pige. Men det skulle tage mange år, før hun for alvor forstod sin identitet. Det faldt sammen med at hendes ægteskab sluttede og børnene flyttede hjemmefra – og Tina begyndte at gå på opdagelse på internettet midt i 1990erne. Her fandt hun bl.a. fællesskaber i tidens chatrum og fik efterhånden mere viden om kønsidentitet og trans-identiteter. Fra omkring 1996-97 begyndte hun at bruge navnet Tina.

Fra årtusindeskiftet begyndte hun også at deltage i sammenkomster for transvestitter, som hun identificerede sig som på det tidspunkt. De mange samtaler on og offline førte efterhånden til sammenslutningen med det humoristiske navn Netstrømperne – inspireret af rødstrømperne og fordi de havde mødt hinanden på nettet. Tina Thranesen var med til at skrive det nok første politiske program for transpersoner i Danmark hos Netstrømperne i 2001, som senere blev videreført i interesseorganisationen Trans-Danmark. Og i oktober 2000 påbegyndte hun altså hvad der først var en personlig hjemmeside, og siden blev den omfattende vidensbank, transviden.dk.

I de kommende år var Tina Thranesen også aktiv i Transvestitforeningen i Danmark – TiD, og da Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske i 2009 bliver til LGBT Danmark engagerede hun sig her i det transpolitiske udvalg. Mødte man Tina Thranesen i et af det politiske udvalg eller til en generalforsamling var man sjældent i tvivl om hendes holdninger – der var det stærke engagement også tydeligt.

I disse år begyndte hun også et tæt samarbejde med foreningens politiske vagthund (og i perioder forperson) Søren Laursen. Deres parløb fortsatte helt frem til Tinas død, og de fik stor indflydelse på lovgivning, rettigheder og sundhedsbehandling af transkønnede i Danmark – senest i deres selvstændige projekt, LGBT Komiteen. De producerede høringssvar, breve og andre dokumenter på et højt niveau som en fintunet to mands-hær.

Som det nok har været typisk for mange transpersoner, der voksede op i midten af det 20. århundrede, var Tina Thranesen vej frem til at blive sig selv ikke helt simpel. Hun levede heller ikke åbent som Tina overfor sin familie og børn, og forblev et meget privat menneske på trods af sit offentlige, aktivistiske arbejde.

Men hun følte alligevel, at hun havde fundet en indre balance, som hun skrev i sin selvbiografi på transviden.dk fra 2008:

”I dag er jeg afklaret om min kønsidentitet og i balance med mig selv. Jeg lever ikke fuldt i overensstemmelse med min kønsidentitet, men med den alder, jeg har opnået, ønsker jeg ikke at ændre væsentligt på mit liv. Derfor er min identitet som Tina Thranesen fortsat skjult for min familie og nære omgangskreds. Ikke, at jeg er flov over, hvad jeg er, og hvad jeg har opnået gennem årene – egentlig tværtimod, men selv om jeg tror, at min familie vil udvise forståelse og accept, så er der trods alt en usikkerhed – jeg kan jo ikke med sikkerhed vide, hvordan de vil reagere. Derfor får det lov til at fortsætte, som det er nu – og det er egentlig ikke så galt.”

På hjemmesiden transviden.dk’s fødselsdag 26. oktober skrev Tina Thranesen hvert år en status for hende selv og for hjemmesiden. Pga. hendes helbred skrev hun først seneste fødselsdagstekst for et par uger siden, hvor hun bl.a erklærer, at hun gerne vil fortsætte arbejdet med vidensbanken – selvom hun vidste, at hun var alvorligt syg:

”Det glæder mig […] meget at have “haft en finger med” i samtlige forbedringer, som er sket på transområdet gennem de forudgående 25 år. […] Til sidst vil jeg udtrykke en tak til alle de mange, som har gæstet Vidensbanken, som har kontaktet mig, og som jeg har mødt. Den respons, jeg herunder har modtaget, er med til, at jeg bevarer lysten til at arbejde med Vidensbanken og med transpolitik.
Fredag den 14. marts 2025. Kærlig hilsen. Tina Thranesen.”

Det arbejde må vi andre nu føre videre, selvom det er en tung arv at løfte. Vi kan heldigvis lade os inspirere af Tina Thranesens vidensbank og alle de mange forbedringer for transpersoner, hendes indsats efterlader.

Æret være Tina Thranesens minde.