Skarpt dansk angreb på Putins statssponsorerede homofobi: “Vi vil ikke tillade, at LGBT+-rettigheder bliver ofret”

Det russiske forbud er en påmindelse om vigtigheden af, at Danmark står fast som en klar og aktiv fortaler for LGBT+-rettigheder, skriver Folketingets SRSR-netværk og LGBT+ Danmark i en fælles kommentar.

Det danske samfund bygger på en grundlæggende ret til frihed.

Frihed til at leve det liv, du ønsker.

Frihed til at bestemme over egen krop. Frihed til at elske den, du elsker.

Sådan er det ikke i Putins Rusland. I forrige uge forbød den russiske højesteret »den internationale lgbt+-bevægelse«. Flere frygter, at afgørelsen vil føre til nye anholdelser, retsforfølgelse, og at den nye skærpede linje vil sætte yderligere ild til den bølge af hadforbrydelser mod lgbt+-personer, der allerede i dag hærger i Rusland.

På tværs af Folketingets politiske partier fordømmer SRSR-netværket og LGBT+ Danmark på det kraftigste afgørelsen som et brud på fundamentale menneskerettigheder.

Vi siger klart fra over for Putins statssponsorerede homofobi.

Forbuddet er blot ét eksempel ud af mange på, at lgbt+-personers rettigheder indskrænkes i Rusland. Det er blandt andet blevet ulovligt at sprede information om »utraditionelle seksuelle relationer«. Som samfund og nation bør vi tage kraftig afstand fra denne udvikling og genbekræfte disse rettigheder, hver gang de krænkes. Vi insisterer på, at diskrimination mod lgbt+-personer ikke kun er uacceptabelt, men også en overtrædelse af de grundlæggende menneskerettigheder.

I Danmark har vi en tradition som globale fortalere for lgbt+-rettigheder: Fra etableringen af en af verdens første foreninger til at fremme lgbt+-personers rettigheder, til dengang Danmark – som det første land i verden – i 1989 tillod registrerede partnerskaber for personer af samme køn, og til det store arbejde flere danske foreninger og organisationer gør i dag. Selvom der stadig er meget, vi kan gøre bedre i Danmark, er vi nået langt sammenlignet med andre steder i verden.

Det russiske forbud er en påmindelse om vigtigheden af, at Danmark står fast som en klar og aktiv fortaler for lgbt+-rettigheder. Vi skal arbejde målrettet for at skabe en verden, hvor alle mennesker kan leve frit og uden frygt for diskrimination baseret på deres seksuelle orientering eller kønsidentitet.

Desværre er Rusland ikke et enkeltstående fænomen. Rundt om i verden bliver lgbt+-personers rettigheder fortsat trådt under fode af populistiske regimer og reaktionære kræfter.

Vi behøver blot at vende blikket mod Ungarn eller de såkaldte »lgbt-frie-zoner« i Polen. Vi kunne også nævne Uganda, hvor en ny lov tidligere i år blandt andet muliggør dødsstraf for visse homoseksuelle handlinger, og en 20-årig mand risikerer lige nu dødsstraf i den første retssag i landet under den nye lov. Faktum er, at homoseksualitet fortsat er ulovligt i mere end 60 lande, hvor homoseksualitet straffes med alt fra bøder til fængsels-og dødsstraf.

I forvejen sårbare grupper

Disse love indskrænker ikke kun ytringsfriheden, forsamlingsfriheden eller retten til at organisere sig. De bidrager også til diskrimination og marginalisering af lgbt+-grupper, som i forvejen er sårbare.

Ifølge FNs særlige rapportør for seksuel orientering og kønsidentitet udsættes lgbt+-personer fortsat for diskrimination og vold i mange dele af verden, og flere har hverken ret til frihed, lighed eller personlig sikkerhed.

I sidste ende kan det have fatale konsekvenser for det enkelte individ, når lgbt+-personer ikke kan få den sundhedshjælp, de har brug for, eller få beskyttelse mod vold og hadforbrydelser.

Ofte indskrænkes lgbt+-rettigheder med henvisning til beskyttelse af »traditionelle familieværdier«. Eller også anklages lgbt+-rettigheder for at være en del af en vestlig imperialistisk ideologi. Intet kunne være mere forkert. Vi insisterer på, at »alle mennesker er født frie og lige i værdighed og i rettigheder,« som det står i FNs Menneskerettighedserklæring.

Vi vil ikke tillade, at lgbt+-rettigheder bliver ofret i den globale værdikamp, der udspilles i disse år. Derfor presser Danmark også på for, at seksuelle minoriteters menneskerettigheder beskyttes og fremmes effektivt i FN og andre fora.

I SRSR-netværket og LGBT+ Danmark opfordrer vi til solidaritet og samarbejde på tværs af grænser. Vi udtrykker vores støtte til de lokale og internationale organisationer, der arbejder for lgbt+-rettigheder. Ikke kun i Rusland, men overalt hvor lgbt+-rettigheder er under pres.

Derfor skal vi også støtte arbejdet på græsrodsniveau, så lgbt+-personer tilbydes psykosocial støtte, sikkerhed og juridisk bistand i de lande, hvor det står allerværst til.

Vi skal beskytte alles ret til at udtrykke deres seksuelle orientering og kønsidentitet frit, og vi fordømmer enhver form for diskrimination eller forfølgelse. Derfor forpligter vi os til at kæmpe for en verden med lige rettigheder og muligheder for alle.

For menneskelig frihed, lighed og værdighed.

Uanset hvem du elsker. Uanset hvor du er født. Uanset hvor du bor.

 

Kommentaren er forfattet af 34 medlemmer af Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel og Reproduktiv Sundhed og Rettigheder (SRSR) samt Susanne Branner Jespersen, sekretariatschef i LGBT+ Danmark.

Læs navnene på samtlige underskrivere på Berlingske.dk.