Ny indsats skal forebygge og håndtere vold i LGBT+ miljøet

Ny indsats mod vold

LGBT+ personer er i markant øget risiko for at opleve vold fra en partner samt seksuel vold. F.eks. har Bi+ kvinder 180 procent større risiko for at opleve vold fra en partner, sammenlignet med heteroseksuelle kvinder, transpersoner har 336 procent større risiko for at opleve partnervold  sammenlignet med ciskønnede og bi+- samt homoseksuelle mænd har 6-7 gange større risiko for at opleve seksuelle overgreb sammenlignet med heteroseksuelle mænd. Det viser Projekt Sexus undersøgelsen fra 2017-2018. Derfor har LGBT+ Danmark og Lev Uden Vold sammen startet et projekt, der skal forebygge og håndtere vold fra en partner, samt seksuel vold, som LGBT+ personer desværre er i øget risiko for at opleve.  

Projektleder Amalie Valentine Maké fortæller: 

Projektet er tredelt og består af opkvalificering af rådgivningstilbud på volds- og LGBT+ området, SoMe kampagne, som du allerede nu kan se noget af på vores SoMe kanaler, og communitymøder over hele landet i løbet af 2024, hvor vi i fællesskab skal finde ud af, hvordan vi kommer problematikken til livs.” 

Er det egentlig vold, jeg oplever?

Det er vigtigt, at LGBT+ personer lærer at genkende tegnene på vold. Stereotype forestillinger om køn og vold kan nemlig gøre volden sværere at genkende, både for en selv og for omverdenen. Jo mere viden man får om vold, jo bedre chancer har man for at opsnappe det og at komme ud af det. 

Og mange der oplever vold i en nær relation, hvad enten den er fysisk, psykisk eller seksuel, er i tvivl om det, de oplever, egentlig er vold. Dén tvivl er også helt normal, fortæller Amalie Valentine Maké. 

Kampagnen, fokuserer meget på den tvivl, som særligt LGBT+ personer kan opleve, når det kommer til seksuel vold og vold fra en partner. Derfor har det været vigtigt for os at understrege, at man også kan have oplevelser, der føles positive, med en person, som udøver vold. Det er nemlig de gode stunder, man har sammen, som kan gøre det endnu sværere at bryde med den voldelige relation og/eller opsøge hjælp.”  

LGBT+ personer søger sjældnere hjælp

Lev Uden Vold er en organisation, som tilbyder rådgivning til personer, der er udsat for vold i nære relationer. Men Lev Uden Vold rapporterer selv, at meget få LGBT+ personer rækker ud til dem. ”Det er en af grundende til, at vi startet det her samarbejde”, fortæller Amalie Valentine Maké. ”Lev Uden Volds rådgivere er blevet opkvalificeret på LGBT+ området, og samtidig er LGBT+ Danmarks egne rådgivere blevet opkvalificeret i at tage rådgivningssamtaler om vold. På den måde har vi brugt hinandens kompetencer til at blive endnu bedre til at håndtere den vold, som LGBT+ personer er ekstra udsat for.” 

Bliv en del af løsningen

Jeg håber, at vi ved at få taget hul på et tabubelagt emne, som har været svært at tale om, kan nedbringe LGBT+ personers risiko at opleve vold fremadrettet. Og så håber jeg, at de, der er udsat for vold, i højere grad vil opsøge hjælp, og at den hjælp derudover er forbedret.” siger Amalie Valentine Maké om sine forhåbninger for indsatsen. 

Hvis du vil være med til at gøre en forskel, så kan du deltage i communitymøderne, som bliver afholdt i København, Odense, Århus og Aalborg. Vi vil i LGBT+ Danmark inden længe dele datoerne i vores kalender på hjemmesiden for Odense og København. Hvis du allerede nu ved, at du er interesseret i at deltage, så er du også velkommen til at sende en mail til [email protected] med emnefeltet “Communitymøder + den by du vil deltage i”.