Nu skal medfaderskab blive virkelighed – Dette har LGBT+ Danmark anbefalet politikerne

Mand holder lille barn og kysser det på kinden.

Foto: Unsplash, Kelly Sikkema

Torsdag den 31. marts skal Folketinget tage stilling til borgerforslaget om at anerkende medfaderskab i familier med to mænd, der får børn sammen – et borgerforslag, der i januar på rekordtid fik indsamlet de nødvendige 50.000 underskrifter. 

Borgerforslaget var et vigtigt skridt mod lige rettigheder for homo- og biseksuelle mænd, der ønsker at stifte familie. Nu handler det om at få det omdannet til en faktisk lovændring. 

Siden borgerforslaget opnåede alle underskrifter, har LGBT+ Danmark været i tæt dialog med flere af Folketingets partier om, hvordan man får skabt en god model for medfaderskab. Her er hvad LGBT+ Danmark har anbefalet politikerne: 

Altruistisk surrogasi 

Vi anbefaler, at man tillader altruistisk surrogasi i Danmark (dvs. uden økonomisk kompensation). Dermed kan danske kvinder få lov til at føde et barn til fx deres gode venner, som dermed kan blive fx far og ’medfar’ fra barnets fødsel. I forlængelse anbefaler vi, at man også tillader såkaldt ’dobbeltdonation’, altså hvor både sæden og ægget er doneret til den, der skal bære og føde barnet.  

Dansk model for kommerciel surrogasi 

Flere og flere homoseksuelle mænd ønsker at stifte familie gennem kommerciel surrogasi (dvs. hvor den fødende kvinde kompenseres økonomisk), og adskillige får børn via en svangerskabsdonor i fx USA. Her anbefaler LGBT+ Danmark, at Danmark viser sig som et foregangsland og laver en god model for kommerciel surrogasi her i Danmark, for på den måde at kunne sikre tilsyn med, at økonomisk udsatte kvinder ikke udnyttes og at barnets rettigheder og vilkår ivaretages. 

LGBT+ Danmark følger spændt, når Folketingets partier skal diskutere borgerforslaget på torsdag og vil naturligvis følge op med politikerne. For os er det nemlig et erklæret mål, at give to mænd mulighed for at blive forældre sammen under gode, ordentlige og velregulerede vilkår.  

Meld dig ind i LGBT+ Danmark

Vil du tage del i kampen for lige rettigheder og bedre trivsel for alle der bryder med normer for køn og seksuel orientering? Meld dig ind i LGBT+ Danmark og sæt dit aftryk på Danmarks største og ældste LGBT+ forening.