Midsommerfester i flere byer markerer 75 års kamp og kærlighed med LGBT+ Danmark

75 år med LGBT+ Danmark - hånd i hånd, skulder ved skulder, kind mod kind

På verdensplan er det faktisk slet ikke typisk, at den samme forening har stået i centrum af LGBT+ bevægelsen i otte årtier. LGBT+ Danmark blev stiftet i 1948 og i de 75 år der siden er gået, har danske bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner opnået enestående politiske landvindinger. Jubilæet fejres med en stor fest i København samt mindre begivenheder bl.a. på Lolland-Falster. Til efteråret følger en kulturel fejring i samarbejde med både store og små kulturinstitutioner.

Der er sket en næsten ufattelig udvikling, siden idéen om en forening for homo- og biseksuelle begyndte at spire blandt en gruppe unge en Skt. Hans aften i 1948. Dengang var det en undergravende og farlig tanke – en af foreningens stiftere Axel Axgil mistede sit job, sin lejlighed og sit partimedlemskab på grund af sit arbejde for foreningen.

Foreningen blev stiftet i al diskretion som ‘Kredsen af 1948’, skiftede navn til ‘Forbundet af 1948’, siden sprang den i 1970’erne ud som ‘Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske’ og i dag er navnet altså ‘LGBT+ Danmark’. Verdens næstældste LGBT+ organisation! Der er stadig meget at kæmpe for, men Danmark er trods alt blevet et af de lande i verden med den allerstørste frihed og grad af rettigheder for bøsser, lesbiske, biseksuelle, transkønnede og andre, der bryder med normer for køn og seksualitet. Og vores forening har været med hele vejen. Det vil vi gerne fejre.

På 75-års fødselsdagen 23. juni er der midsommerfest ved Amager Strandpark. Fra kl. 17 kan man sætte sig på græsset og købe mad fra et cyklende pizzeria og forfriskninger fra baren. Fra 19:30 er der båltaler og fællessang: Forfatter og skuespiller Johannes Lilleøre holder årets båltale om vigtigheden af at bruge sin queerstemme – både da foreningen blev stiftet 1948, i hans egen barndom i 1980’ernes Vestjylland og i 2023. Standupper Molly Thornhill synger for på klassiske danske queersange (Du kom med alt.. og Smuk og dejlig m.fl.). Skuespiller Kristoffer Eriknauer læser beretninger op fra foreningens medlemmer gennem årene. Der vil desuden være en særlig hilsen fra den sidste overlevende af foreningens stiftere: 99-årige Doris Pollas, der samtidig udnævnes til æresmedlem.

Lokale grupper i bl.a. Aars og på Lolland-Falster holder mindre fejringer, og alle deltagende byer laver en fælles, landsdækkende jubilæumsmarkering kl. præcis 19:48: Vi holder 75 sekunders stille taknemmelighed – for at markere de 75 år samt stiftelsesåret 1948.

Er man så heldig at bo i København, kan aftenen fortsætte til popfest i Pumpehuset fra kl. 22. I Tivoli kan man dagen efter lørdag d. 24. gå til Jubilæumskoncert med Tivoli Late Night Orchestra der Betty Bitschlap i front bakkes op af Mads Mathis og gæster. I København kan man også i dagene 22.-24. juni opleve Københavns Museums udstilling Queer i København gennem 1000 gratis i Rådhushallen.

Sekretariatschef Susanne Branner Jespersen:
“Jeg bliver helt rørt over, at vi i Danmark har stået sammen i vores forening gennem så mange år. Fra en lille spire plantet i 1948 er vi i dag en stor, folkelig forening med frivillige og aktiviteter landet over. Der har som i alle bevægelser været uenigheder undervejs, men vi synes jubilæet er en anledning for hele LGBT+ miljøet at fejre alt det vi har opnået i fællesskab. Vi håber, at jubilæet på den måde kan være med til, at vi kan forbinde os til hinanden på tværs af generationer og identiteter.”

I efteråret fortsætter vi med en kulturel fejring i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek, Det Kgl. Teater, Museum Vestfyn, Cinemateket, SMK, Medicinsk Museion, Den Hirschsprungske Samling m.fl. Se det foreløbige program på www.lgbt.dk/75

75 år med LGBT+ Danmark – hånd i hånd, skulder ved skulder, kind mod kind

23. juni
Amager Strandpark København kl. 17-22
Bålfest, madvogne, fællesange v. Molly Thornhill, beretninger fra medlemmer v. Kristoffer Eriknauer, båltale af Johannes Lilleøre og tale af sekretariatschef Susanne Branner.
Desuden lokale markeringer Lolland-Falster, Aars m.fl.
Pumpehuset kl. 22-05
Popxtravaganza – sammen med Mainstream inviterer LGBT+ Danmark til en guilt free pop-nat i Pumpehuset. Live: Betty Bitschlap, Ivy Rosenauer DJ’s: Elijah Kashmir, Entree Drags: Danica Dimefox, Jaxie, Adriana Lacreme, Luke Ravens. 125 kr – 75 for medlemmer af LGBT+ Danmark

24. juni
Tivoli: Jubilæumskoncert kl. 22: Late Night Orchestra med Betty Bitschlap m.fl.

22.-24. juni
Rådhushallen København: Udstilling Queer I København gennem 1000 år fra Københavns Museum. Reception 22. juni kl. 10.

Pressekontakt:
Presse- og politikkonsulent Uffe Paulsen (+45) 54 30 00 05