LGBT+ Sundhed: Det er NU, hvis du skal HPV-vaccineres gratis

Det midlertidige catch-up-program til MSM, som blev introduceret på finansloven for 2020, løber ud 31. december 2021. Det betyder, at hvis du er MSM og mellem 18-25 år, så skal du vaccineres nu, hvis du skal nå at have alle stik gratis.

Mænd, der har sex med mænd, har en markant højere risiko for at udvikle HPV-relateret kræft. Faktisk er risikoen 30 gange højere for MSM sammenlignet med andre mænd[1].

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at mænd, der har sex mænd, bliver vaccineret mod HPV[2]. Selvom HPV-vaccinen blev en del af børnevaccinationsprogrammet i 2019, så besluttede de politiske beslutningstagere at de unge mænd, der var for gamle til den permanente ordning, skulle have særlige tilbud.

Derfor lavede man to såkaldte catch-up-programmer. Ét for de unge teenagere generelt og ét for de lidt ældre MSM’ere i alderen 18-25 år. Begge catch-up-programmer udløber den 31. december 2021.

Men når man er mellem 18-25 år, er man først fuldt vaccineret efter tre stik. Og fordi der skal gå en måned mellem stik et og to – og yderligere tre måneder mellem stik to og tre, så skal man altså have første stik i august, hvis man skal have alle tre stik gratis.

Hvordan bliver jeg vaccineret?

Hvis du gerne vil høre mere om din mulighed for at blive vaccineret, så kan du selvfølgelig ringe til din egen læge og spørge vedkommende til råds. Men du kan også henvende dig til AIDS-Fondets rådgivning – hos dem kan du både høre mere om vaccinen og rent faktisk blive vaccineret. Dem kan du ringe til på 33 91 11 19.

Cismænd, der har sex med mænd samt transkvinder er i særlig risiko for en række kræftformer som følge af hpv-smitte. Tal med din læge om mulighederne for vaccination.

Det skriver Sundhedsstyrelsen om HPV:

”HPV er et virus, som smitter ved seksuel kontakt. Infektion med HPV er meget almindelig, især blandt unge. Op til 8 ud af 10 af alle kvinder og mænd vil få infektionen på et eller andet tidspunkt i deres liv. Man kan ikke mærke, at man er smittet med HPV. Der findes ingen behandling mod infektion med HPV, men hos de fleste forsvinder infektionen af sig selv igen. Hos nogle bliver virus imidlertid ved med at være der. Dette kan give celleforandringer, som kan udvikle sig til kræft.[3]”

Du kan også læse mere om vaccinationsprogrammet på Sundhedsstyrelsens egen hjemmeside her eller læse om selve vaccinen her.

[1] https://www.cancer.dk/nyheder/gratis-hpv-vaccination-til-drenge-der-er-tiltrukket-af-drenge/

[2] https://www.sst.dk/da/Viden/Vaccination/Vaccination-af-voksne/HPV-vaccination-til-maend-der-har-sex-med-maend

[3] https://www.sst.dk/da/Viden/Vaccination/Vaccination-af-boern/HPV-vaccination