“Lesbisk kraft er pedalkraft”: LGBT+ Biblioteket udgiver ny bog om Lesbisk Bevægelse

Billede fra 70'erne fra en stue med to mennesker, der sidder under et banner, hvorpå der står et lesbisk feministisk slogan "kvindekamp er lesbisk kamp, lesbisk kamp er kvindekamp

En af danmarkshistoriens mest markante feministiske foreninger portrætteres for første gang nogensinde i ny, historisk bog af Katrine Manfred Swets udgivet af LGBT+ Danmarks bibliotek.

I ånden fra rødstrømpebevægelsen og 70’ernes revolutionære tanker opstår Lesbisk Bevægelse som forening i 1974.  

Det er et politisk projekt, som tager form efter feministiske og lesbiske utopier. Det handler om identitet, frigørelse og ligestilling, om arbejdsmarkedspolitik, fredspolitik og økologi og om social og økonomisk lighed. Det politiske og det private er dybt sammenfiltret.  

Mens Forbundet af 1948, som LGBT+ Danmark hed dengang, kæmper for at blive accepteret i det borgerlige samfund, vender Lesbisk Bevægelse ryggen til de patriarkalske strukturer, som de betragter som indlejret i alt fra privatliv til samfundsøkonomi. “Det er uacceptabelt at blive accepteret af et uacceptabelt samfund” som det lyder i et debatoplæg under bevægelsens tilblivelse. 

Lesbisk kraft er pedalkraft – en historie om Lesbisk Bevægelse 1974-1996 er den første samlede, selvstændige beskrivelse af Lesbisk Bevægelse. Bogen beretter om en af de mest afgørende foreninger i dansk LGBT+ historie – om tankerne, udfordringerne og drivkraften bag en bevægelse, der skulle ændre lesbiskes vilkår i Danmark og for alvor bringe lesbisk liv frem i lyset. 

Bogen indeholder ud over beretningen om Lesbisk Bevægelse en litteraturliste, en tidslinje og en forskningsoversigt. Bogen er udgivet af LGBT+ Danmarks Bibliotek og skrevet af Katrine Manfred Swets.
 

Reception i LGBT+ Biblioteket 

LGBT+ Biblioteket afholder receptionen ved udgivelsen af bogen torsdag den 11. november, kl. 17 i biblioteket på Vestergade 18E, 1456 København K. Ved receptionen vil der være oplæg og diskussion samt mulighed for at købe bogen. 

Efter receptionen kan bogen desuden købes på LGBT+ Danmarks Bibliotek, i Kvindehusets Galleri, i Demos og i Buens Bogcafe, Aalborg. 

Bogen kan også hentes gratis som pdf fra d. 11. november her.