Ingen LGBT+ liv skal lades i stikken – slet ikke i EU

Protesters waving the rainbowflag

Ingen LGBT+ liv skal lades i stikken. Slet ikke, når de lever i EU, hvor vi som land har både mulighed og ansvar for at handle politisk, når deres rettigheder krænkes.  

I går vedtog Ungarn en lov, der forbyder LGBT+ indhold i skolen eller børne-tv. Det betyder, at et medlemsland i det værdifællesskab, som EU også er, nu ikke bare har begrænset friheden og positiv repræsentation af forskellige liv, men også givet grønt lys til, at diskrimination, had og forskelsbehandling mod LGBT+ personer kan florere i Ungarn.  

Loven er en i en række af anti-LGBT+ tiltag som landet har vedtaget den seneste årrække. I maj sidste år besluttede det ungarske parlament også at forbyde juridisk kønsskifte for transpersoner. 

Den 17. maj i år underskrev udenrigsminister Jeppe Kofod en erklæring om beskyttelse af LGBT+ liv sammen med en række andre EU-lande. Nu forventer vi, at Jeppe Kofod og de andre underskrivere lever op til deklarationen og lægger pres på EU til føre sanktioner mod den ungarske regering.  

Udviklingen i Ungarn er tragisk og ses i stadig højere grad genspejlet i andre lande. Polen er et andet eksempel, hvor homo- og transfobien for alvor har vundet politisk indpas, men vi ser tendenser i flere andre lande. Vi må stoppe den reaktionære og højreradikale drejning i Europa, og aldrig stole på, at morgendagen er bedre end i går.