Homofobi hører (heller) ikke til i sporten

Foto af Tennisspiller der slår til bold i fugleperspektiv

I semifinalen ved en challengerturnering i Italien blev flere homofobiske skældsord råbt af en dansk tennisspiller mod sin argentinske modspiller. Foto: Moises Alex

Den seneste tid har videoer floreret på de sociale medier, hvor både sportsudøvere og –fans råber homofobiske udtryk af deres modstandere. Det er på ingen måde et nyt fænomen, men snarere et tegn på, at vi som samfund er blevet mere bevidst om, hvor skadeligt homofobi er i sporten. Det er et tegn på, at vi i fællesskab er blevet bedre til at sige fra.  For homofobi er fortsat alt for udbredt i sportens verden, og de få tilfælde, der når offentlighedens søgelys, er langt fra enestående.  

Sidste år udgav Kulturministeriet en undersøgelse af LGBT+ inklusion i idræt, der tydeligt kunne afsløre at idrætten halter bagefter. Hver femte føler sig ikke inkluderet og mere end hver fjerde har oplevet diskrimination. I vores egen rapport over LGBT+ trivsel i grundskolen kunne 9 ud af 10 LGBT+ elever fortælle, at de oplever homo- og transfobiske ord i skolen. Rapporten kunne også fortælle, at LGBT+ elever er mere udsat for mobning og massiv mistrivsel og føler sig seks gange mere ensomme end deres klassekammerater. I sidste måned kunne Lev og Lad Leve desuden dele kampagnen “Stop Hadet Nu” med 1000 eksempler på hadforbrydelser fra den virkelige verden. 

Ofte møder vi forklaringen om, at “bøsserøv” bliver slynget ud i kampens hede, og at der ikke ligger onde intentioner bag. For os at se, er der flere problemer med sådanne forklaringer. For det første fortæller det klart og tydeligt, at “bøsse” er et skældsord, og at homoseksualitet forbindes med noget negativt. Dertil viser det, at skældsordet har fået lov til at stå så uimodsagt hen af trænere, lærer, forældre og venner, siden det er blevet en så integreret del af jargonen, at man af nærmest automatik kan “slynge det ud” i kampens hede.  

Uanset hvilken intention, der ligger bag tilråbene, er konsekvenserne tydeligt at se hos dem, det rammer. For trygge sportsfællesskaber har potentialet til at være afgørende i kampen mod mistrivsel, dårlig mental sundhed og ensomhed blandt LGBT+ personer. Men når homofobien får frit lejde, har sportsfællesskaberne den modsatte effekt.  

Vi ved, at mange sportsfans og -udøvere siger fra overfor homofobi og på ingen måde byder det velkommen. Det kunne vi senest opleve, da en lang række fodboldfans offentligt donerede penge til LGBT+ Danmarks arbejde som modreaktion på en video af fodboldfans, der sang homofobiske slagord mod et konkurrerende hold. Vi håber derfor, at den seneste tids eksempler på homofobi i sporten giver anledning til, at alle sportsklubber, sportsorganisationer og fanklubber kigger indad og træder aktivt ind mod den stadig dominerende homofobi, som afholder LGBT+ personer fra enten at turde være dem selv i sporten eller overhovedet at deltage.  

Her fra skal lyde en åben invitation til sportens aktører. Vi står til rådighed til at hjælpe og vejlede alle, der ønsker at tage hånd om problemet. Læs også mere her om LGBT+ Danmarks kurser og oplæg i LGBT+ kompetencer og inklusion.