Guide til pride – vores oversigt over danske prideevents i sommeren 2021 

Sommeren er allerede godt i gang – og for mange LGBT+ personer er sommer lig med Pride! I mange lande fejres Pride Month netop nu, og i LGBT+ Danmark vil vi gerne slå et slag for alle de prides, der heldigvis finder sted i Danmark i år.  

Pride er synlighed og en manifestation af LGBT+ personers ret til at være her på lige fod med andre – og en god måde både at få netværk og sætte fokus på de kampe vi kæmper netop nu. Mod hadefuld tale og mobning, samt utidssvarende undervisning i køn og seksualitet i grundskolerne, som går ud over LGBT+ elevernes trivsel. Mod uligestilling for kommende og eksisterende LGBT+ familier. For transkønnede, nonbinære og kønsdiverses trivsel og stemme i en debat, der bliver ved med at stille spørgsmålstegn ved deres eksistens. Flere steder i Europa og resten af verden rulles rettigheder for LGBT+ personer tilbage, og derfor er det i år endnu vigtigere at sætte fokus på, at LGBT+ rettigheder er menneskerettigheder end hidtil. 

Hvis du har lyst til at deltage i en Pride nær dig, eller at bruge noget af sommeren på at bakke op om en pride i en ny by, så kan du se en oversigt og en kort beskrivelse af alle danske prides her. 

PRIDES I DANMARK

24.-30. juni: Aabenraa Pride

Om et par dage kan du deltage i den allerførste udgave af Aabenraa Pride. Ved denne pride kan du både deltage i en pride-gudstjeneste, hvor LGBT+ Ungdoms Nicolaj Laue Juhl taler, møde AURA Aabenraa til en snak om deres arbejde, være til LGBT+ filmaften, gå i et prideoptog og meget mere! Du kan finde hele programmet for Aabenraa Pride på Facebookeventet

 

3. juli: Aarhus Pride koncert

I stedet for en klassisk parade er Aarhus Pride i år markeret ved en stor koncert, hvor udelukkende LGBT+ kunstnere spiller, som foregår under Coronasikre forhold. I ugerne op til selve priden markeres begivenheden gennem fotoudstillinger, paneldebatter og sociale events. Du kan finde mere information om Aarhus Pride på deres hjemmeside eller på deres Facebookside.  

 

2.-11. august og 11. september: West Coast Pride

I Ringkøbing har de store ambitioner og har stablet en uges program på benene samt en LGBT+ udstilling, som åbner allerede 26/6. I ugen i august finder der en lang række debatter sted, mens selve menneskerettighedsparaden først afholdes 11. september. Du kan følge med og læse om de mange events og debatter her: https://www.facebook.com/WCoastPride/events/?ref=page_internal  

 

8. august: Kolding Pride

Kolding Prides arrangører går stadig stille med dørene omkring, hvad der kommer til at ske i byen den 7. august. De har dog meldt ud, at der bliver arbejdet på livet løs om at få stablet en god markering på benene. Programmet vil blive offentliggjort på Kolding Prides Facebookside.

 

12.-22. August: World Pride og EuroGames i København og Malmø

I år bliver Pride i København endnu større og strækker sig endnu længere i tid, da byen er værter for World Pride og EuroGames sammen med Malmø. Der vil være en stor menneskerettighedskonference, debatter, store sportsturneringer og små Coronasikre parader i begge byer, og et tætpakket program i hele perioden. LGBT+ Danmark arrangerer også en del forskellige events, som vi snart løfter sløret for. Du kan finde programmet for World Pride og EuroGames på copenhagen2021.com.

 

14. august: Viborg Pride

I år er der også pride i Viborg, og planlægningen er i fuld gang. Styregruppen søger frivillige til at understøtte eventet, så hvis du vil være med til at planlægge et brag af en Pride er det også nu, du skal slå til. Læs mere og følg med i offentliggørelsen af programmet her på Viborg Prides Facebookside

 

21. august: Nørrebro Pride

Nørrebro Pride er det københavnske aktivistiske, antikapitalistiske, antiracistiske og intersektionelle modsvar til Copenhagen Pride. Nørrebro Pride bliver hvert år afholdt som en demonstration, der sætter fokus på racialiserede LGBT+ personer og LGBT+ personer med dobbelt- og multiminoritetsbaggrunds rettigheder og den særlige diskrimination, dele af vores miljø oplever. Du kan læse mere på Facebookbegivenheden for Nørrebropride.

 

28. august: Christiansø Pride

Landets østligste Pride finder du på Christiansø. Det lille øsamfund danner rammen om en aften med fest, dans og musik, hvor blandt andet Lucy Love spiller. Du kan læse mere om Christiansø Pride her. 

 

Afholdte eller aflyste prides:

 

15. maj: Odense Pride

I Odense var priden allerede i maj måned. Her bød på Odense Pride på parade, fest, debatter til og en SexBar, der oplyste gymnasieelever om seksualitet og køn i ugen op til selve begivenheden. Odense Pride er en helt nystartet forening og vender tilbage igen med pride til næste år.  

 

Aflyst: Aalborg Pride

I år er der desværre ingen Aalborg Pride, men den nordligste pride i Danmark vender tilbage igen i 2022.  

 

Aflyst: Fanø Pride

Der er desværre heller ingen Pride i Vadehavet i år, men arrangørgruppen skriver på Facebook, at de regner med at vende stærkt tilbage i 2022. 

 

Med andre ord er der rig mulighed for både at demonstrere, feste og blive klogere på LGBT+ rettigheder, normer og trivsel mange steder i Danmark denne sommer. Vi håber på at se jer til nogle af de mange danske prides.