Domstolsafgørelse hårdt tilbageslag for LGBT+ personer i Uganda

Domstolsafgørelse hårdt tilbageslag for LGBT+ personer i Uganda

Endnu et håb blev slukket for den ugandiske LGBT+ befolkning, da en forfatningsdomstol sidste onsdag afslog at underkende landets ekstreme anti-LGBT+ lovgivning.

Udover enkelte dele, såsom forbud mod at udleje lokaler til homoseksuelle, lod domstolen den såkaldte ”Anti-Homosexuality Act” stå. Dermed efterlades landets bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner i akut fare.

Siden loven trådte i kraft i maj sidste år, har vold og overgreb mod LGBT+ personer bredt sig, og en del har simpelthen måttet flygte ud af landet. Det politiske klima i Uganda er desværre ekstremt homofobisk, og forfatningsdomstolen var derfor et spinkelt håb om en vis grad af beskyttelse af miljøet.

I disse år er LGBT+ personer i exceptionel grad ofre for en oppisket kulturkamp og politiske angreb på globalt plan. Som en del af en velfinansieret og koordineret ”anti-køns” bevægelse bliver LGBT+ personer gjort til syndebukke for samfundets dårligdomme, og nye anti-LGBT+ love gør det mange steder decideret livsfarligt for biseksuelle, homoseksuelle og transpersoner. Barsk ny lovgivning er på vej i bl.a. flere afrikanske lande og lande i Ruslands interessesfære.

Det er vigtigere end nogensinde at få standset denne udvikling, og her bør Danmark tage principielt stilling i udviklingsarbejdet. Næste år skal der skrives en ny udviklingspolitisk strategi, hvor LGBT+ personer må være en vigtig og kontinuerlig prioritet. Det ser vi frem til at spille ind med til udviklingsminister Dan Jørgensen.

Vi har den dybeste medfølelse med queerpersoner i Uganda, og har stadig kontakt til LGBT+ miljøet i landet og resten af regionen. Du kan støtte dem direkte via vores Queer Solidarity Fund på MobilePay 859800.