DIN PRIDE GUIDE 2024

Find dine regnbueflag frem og gør dig klar til en rundtur til de danske prides 2024. Her på siden har vi samlet datoer for alle prides i Danmark.

Så er din pride guide 2024 klar! Du kan opleve prides over hele landet. Der er både pride arrangementer for dig, der er til de helt store parader med musik og debat en hel uge og til dig, der er til de lidt mindre prides, hvor møderne og samtalerne i det lokale LGBT+ miljø er mere centralt. Det glæder os i LGBT+ Danmark, at der stadig dukker flere prides op, og de lokale parader udfolder sig på nye og spændende måder, som inspirerer og styrker de lokale LGBT+ miljøer. Vi har brug for vores prides for at kunne samles og styrke vores fælles bevægelse mod en mere mangfoldig og retfærdig verden. Derfor opfordrer vi alle LGBT+ personer og allierede i landet til at deltage i de danske prides eller støtte deres nærmeste pride på andre måder.

Kender du din pride-historie?

Den 27. juni i 1971 mødtes en stor gruppe LGBT+ personer i Danmark på strøget med skilte og taler for at demonstrere. Det var landets første pride, og det var præcis to år efter Stonewall i New York 1969. I de følgende år arrangerede Forbundet af 1948, som vi hed dengang, pride i hovedstaden sammen med andre græsrodsbevægelser som Bøssernes Befrielsesfront og Lesbisk Bevægelse. Det skete i mange år i Fælledparken i København. Copenhagen Pride begyndte i 1996 og blev adskilt fra LGBT+ Danmark, da København var Europæisk Kulturby og hjemsted for årets Europride. Siden da har Copenhagen Pride været en stor årlig begivenhed, som har inspireret mange flere byer og lokale LGBT+ aktivister ude i landet til at afholde egne lokale prides.

Kender du til en pride, som ikke er kommet med i oversigten her, er du meget velkommen til at sende os et tip på

PRIDES I DANMARK 2024

26. januar: Winter Pride

Årets perlerække af pride-events begyndte med lys i vintermærket hos Winter Pride. Winter Pride bød i år på temaet QueerPlus, der udforskede overlappende identiteter og intersektionalitet. Forståelse af vores forskellige perspektiver er en vigtig del af forståelsen af vores fællesskab – og bringer os i sidste ende tættere sammen. Det er afgørende i en tid, hvor så mange ønsker at skabe uenighed og splittelse. Du kan læse mere om Winter Pride og holde øje med offentliggørelsen af næste års tema her.

18. maj: Odense Pride

Den først stor pride paraden løber af stablen i Odense d. 18. maj. Det er byens fjerde pride. Der vil være boder, kunstnere, talere, musik, og så går vi selvfølgelig paraden gennem byen sammen. Begivenheden afholdes bl.a. med støtte fra og i samarbejde med; Tuborgfondet, Lambda, Bevica, Regnbueflag.dk, Nattens Dronning, Ung Odense og Chalk Norris. Du kan finde mere information om programmet på deres hjemmeside eller på deres Facebookside

1. juni: Aarhus Pride

Aarhus Pride mødes d. 1. juni for at fejre mangfoldigheden. Der er en gående parade, som samles på Bispetorv kl. 10.45. Aarhus Pride byder også i løbet af året ind til andre fine arrangementer for LGBT+ miljøet. Se mere her på deres hjemmeside eller Facebookside.

15. juni: Randers Pride

For andet år byder Randers ind til pride d. 15. juni. Det bliver med masser af party – de byder ind til både pre-party, koncert, underholdning og after-party. Du læse mere om Randers Pride på Facebooksiden her.

6. juli: Esbjerg Pride

Er du klar til en kæmpe folkefest? Så stik snuden forbi Esbjerg Pride d. 6. juli i centrum af byen. Man kan deltag i paraden eller komme som tilskuer. Paraden starter i I.C. Møllerparken og slutter af på Torvet i Esbjerg til en dag pakket med musik og underholdning for alle aldre.Du kan holde dig opdateret omkring Esbjerg Pride på Facebooksiden her.

13. juli: Aalborg Pride

Aalborg Pride kommer traditionen tro til at pryde gaderne med regnbueflag – dette år bliver det 13. juli. I år har kommunen og Aalborg Pride sammen lanceret et nyt spændende initiativ: Aalborgs Mangfoldighedshus, som vil blive et dynamisk rum, hvor fællesskaber kan mødes, vokse og lære fra hinanden gennem en række aktiviteter såsom hobbyklubber, yoga, dans og inspirerende foredrag. Du kan læse mere om mangfoldighedshuset her. Aalborg Pride inviterer også i løbet af året til mange andre fede arrangementer, så følg med her på deres hjemmeside og Facebookside.

3. august: Holbæk Pride

Holbæk Pride byder virkelig op til fejring og fest d. 3. august med masser af god musik, dans og vielser. Så drømmer du om at blive gift, så tag til Holbæk Pride d. 3. august med din udkårne. Følg med på Holbæk Prides Instagram eller her på Facebook.

3. august: Kolding Pride

Endnu engang indtages Kolding af stolte LGBT+ koldingensere til Kolding Pride. Programmet vil blive offentliggjort på Kolding Prides Facebookside. I løbet af året inviterer Kolding Pride også på andre fine arrangementer så som Bingo, Cafe og litteraturaftner.

24. august: Viborg Pride

Viborg bliver indtaget af regnbueflag d. 24. august. Programmet er endnu ikke offentliggjort, men vi glæder os! Du kan følge med hos Viborg Pride her.

10-18. August: Copenhagen Pride

Igen i år byder Copenhagen Pride på en helt uges pride med et tætpakket program fyldt med events, talks, koncerter, performances og fest på Rådhuspladsen i København. Paraden går fra Frederiksberg Rådhus og ind til Pride Square ved Københavns Rådhus. Du kan finde følge med og læse mere om Copenhagen Pride på deres hjemmeside www.copenhagenpride.dk eller deres Facebookside.

19.-25. august: Sønderborg Pride

Er du helt tosset med at deltage i prides, kan du tage lige fra Copenhagen Pride og direkte over til Sønderborg Pride, som inviterer indenfor til en helt uge med forskellige pride events. Programmet er endnu ikke offentliggjort, men du kan følge med her på deres Facebookside. Du kan også læse mere om foreningen, der står bag Sønderborg Pride LGBTQ+ Sønderborg lige her. 

24. august: Horsens Pride

Tyvstart på Horsens Pride allerede aftenen før d. 23. august, hvor de hylder kærligheden til en pride-koncert i Horsens Klosterkirke. Horsens Pride vender stærkt tilbage lørdag d. 24. august 2024! Det starter i Vitus Beringsparken, hvor der er mulighed for at blive pyntet med glimmer, inden Paraden starter. Derefter er der parade, sceneshow, boder og musik. Du kan læse mere om Horsens Pride her.

31. august: Regnbuedag i Odsherred

I år gentager Under Regnbuen Odsherred successen fra sidste år og afholder Regnbuedag d. 31. august. De vil igen i år præsentere et mangfoldigt program med festlige elementer inklusiv koncert med Bryan Rice! Du finder deres program her, som bliver opdateret løbende.

6. september: Pride Bornholm

For første gang i Danmarkshistorien afholdes der pride på Bornholm. Det frivillige fællesskab under LGBT+ Danmark Fria Faula, som på Bornholms betyder frie fugle, har taget initiativet til øens første pride. Programmet er endnu ikke meldt ud. Følg med her. 

14. september: Holstebro Pride

Det var sidste år, at gode frivillige kræfter i Holstebro havde stablet byens første pride på benene med stor succes. Nu gentager de festen d. 14. september. Det hele starter på Trillinggaards plads i Holstebro. Programmet er endnu ikke offentliggjort, men følg med hos Holstebro pride lige her.

Prides uden for Danmark

Vil du til en pride uden for Danmark, så skulle du tage at besøge vores nabolande i disse dage:

  • West Pride Göteborg 10.-16. juni
  • Oslo Pride 21.-29. juni
  • Malmö Pride 3.-6. juli
  • Ber lin Pride 27. juli
  • Hamburg Pride 27. juli-4. august
  • Stockholm Pride 29. juli-3. august