Debat-svar: Lad os endelig tale om homofobi og islam – men på et sagligt grundlag

Debatindlæg i Information
Vi vender ikke det blinde øje til homofobi i islam, fordi vi ikke kan kommentere alle sager. I stedet er vores altoverskyggende fokus, når det handler om muslimer og andre religiøse mindretal i Danmark, de LGBT+-personer, der lever i disse miljøer

Debat-indlæg bragt i forkortet version i Dagbladet Information 14. november 2022

I kronikken ”Den yderste venstrefløj tør ikke tale om homofobi i islam. Det er et svigt af LGBT+” 9. november langer Christian Vinther ud efter ’foreninger som LGBT+ Danmark’ for at vende det blinde øje til homofobi i muslimske miljøer.

LGBT+ Danmark er landets største og ældste organisation for homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede, og vi bliver dagligt opfordret til at kommentere på et væld af sager jorden rundt. Det ville både være useriøst og umuligt for os at kommentere på alle små og store hændelser – også når det gælder muslimske lande og miljøer.

Og hvis vi overhovedet skal have en meningsfuld samtale om emnet, kan vi ikke som i Vinthers kronik blande alskens islam-relaterede fænomener sammen.

Christian Vinther mener bl.a. at vi i LGBT+ Danmark burde have kommenteret på så fundamentalt forskellige ting som et filmet skænderi mellem den tidligere DF-politiker Martin Henriksen og muslimske demonstranter en regnvejrsaften på Rådhuspladsen for snart tre år siden (kilde: Den Korte Avis!) og så en højaktuel sag om to kvinder dømt til døden for deres LGBT+ aktivisme i Iran. At nævne de to ting i samme opremsning nærmer sig manipulation. Vi har i øvrigt 21. september opfordret til løsladelsen af de to iranske kvinder på vores Instagram-profil, hvilket skribenten lader til ikke at have set.

’Kulminationen’ på vores berøringsangst skulle være vores udtalelser i forbindelse med terrorangrebet i Oslo i juni. Vi har udtryk vores dybeste medfølelse med ofrene og det norske LGBT+ miljø, men har i første omgang afventet efterforskningen afsluttes inden vi går ind i motiverne. At islamistisk terror flere gange har udset sig LGBT+ mødesteder som mål er vi smerteligt bevidste om – det gælder i øvrigt også højreekstremistiske terrorister, som også PET påpeger i deres seneste trusselsvurdering for 2022.

Hvis vi kigger på vores egen hjemmebane, har en del af Danmarks ca. 250.000 muslimer uden tvivl homofobiske fordomme. Men for at bekæmpe de fordomme, må vi også forstå dem på et niveau, der rækker udover tvivlsomme enkelteksempler. Og tallene for området må bruges med omhu: Christian Vinther bruger i sit indlæg tal for nydanskeres holdning til homoseksualitet, men der findes jo altså en række andre religioner blandt nydanskere herunder en ganske stor andel kristne.

En række undersøgelser viser, at en markant større andel af indvandrere og efterkommere har et negativt billede af homoseksuelle end i befolkningen generelt. Undersøgelserne viser desuden en stærk korrelation mellem misbilligelse af homoseksualitet og graden af religiøsitet – uanset trosretning. (ALS Research 2015)

Vores altoverskyggende fokus når det handler om muslimer og andre religiøse mindretal i Danmark er de LGBT+ personer, der lever i disse miljøer. Dem nævner Christian Vinther ikke med et ord, og han kender tilsyneladende heller ikke vores prisvindende kollegaer i foreningen Sabaah, der siden 2006 har arbejdet på at forbedre vilkårene for minoritetsetniske LGBT+ personer.

Vi kan anbefale et støttemedlemskab af Sabaah, når nu homofobi i muslimske miljøer ligger Christian Vinther så meget på sinde.

Susanne Branner Jespersen, sekretariatschef i LGBT+ Danmark