Borgerrepræsentationen er ulve i regnbueklæder

Københavns Rådhus

Det er under en måned siden, at Københavns Kommune opsatte regnbuefarvede reklamesøjler i hele hovedstaden med sloganet ’still proud, still celebrating, still pushing’ i forbindelse med World Pride.

Under den internationale LGBT+ begivenhed talte overborgmesteren for særligt indbudte internationale gæster og kronprinsessen, som han havde inviteret til reception på rådhuset under parolen ’you are included’, og lovede, at København ville fortsætte kampen for tryghed og sikkerhed for sine LGBT+ borgere.

Den 9. september landede så overborgmesteren og Borgerrepræsentationens budgetaftale 2022 for Københavns Kommune, som ingen steder bærer præg af, at Københavns Kommune skulle være ’still pushing’.

Der er ingen penge afsat til at forbedre vilkår, tryghed og sikkerhed for de københavnske LGBT+ borgere i Københavns Kommunes budget.

Overborgmesteren er ellers stolt af en budgetaftale, der ifølge ham selv prioriterer »hjælp til byens mest sårbare borgere«, men aftalen yder ingen hjælp til LGBT+ personer, som er blandt de mest udsatte, hvad angår ensomhed, mistrivsel, selvskade og selvmord.

Dobbelt så mange biseksuelle som heteroseksuelle oplever ensomhed og angst. Mere end dobbelt så mange homoseksuelle som heteroseksuelle har udført selvskade. Hver femte transperson har forsøgt at begå selvmord mod hver tyvende blandt den ciskønnede og heteroseksuelle befolkning.

Vi har i den grad at gøre med en befolkningsgruppe, hvis dårlige levevilkår det er kommunes ansvar at forbedre. Men det har overborgmesteren og borgerrepræsentationen komplet ignoreret.

Under budgetforhandlingerne skulle Borgerrepræsentationen ellers forhandle om at afsætte midler til et mangfoldigt medborgerhus, åbent for alle, men hvor Københavns LGBT+ borgere var sikret tryghed og fællesskab. Medborgerhuset skulle skabe et socialt og kulturelt samlingspunkt for en befolkningsgruppe, som fortsat marginaliseres, og desuden bygge bro mellem LGBT+ miljøet og resten af København.

Aarhus har allerede et lignende medborgerhus, så det skriger til himlen, at København, som landets største by, der ifølge overborgmesteren »er kendt for sin mangfoldighed, inklusion og plads til forskellighed«, helt ignorerer behovet.

Københavns Kommunes borgerrepræsentation skulle forestille at være ’still pushing’ for inklusion og mangfoldighed, men hvis overborgmesteren tror, at pæne ord under World Pride, når omverden kigger på, kan gøre det, tager han fejl. Til gengæld er det hyklerisk at bruge skatteborgernes penge på annoncer med tomme floskler.

Vi har brug for konkret støtte til de organisationer, der sikrer Københavns LGBT+ borgere tryghed, fællesskab og sikkerhed, i en by, hvor halvdelen af homoseksuelle par stadig undgår at gå hånd i hånd i frygt for overfald og chikane.

Så kære overborgmester, vi glæder os til at høre din skåltale igen næste år under Copenhagen Pride, selv om vi har svært ved at acceptere, at det bliver ved det.

Inden da ses vi dog heldigvis i stemmeboksen til kommunalvalget i november.

Debatindlægget er oprindeligt bragt i Politiken den 11. september 2021