Retspolitik

Dansk lovgivning beskytter LGBT+ personer mod diskrimination og hadforbrydelser. Vi ved fra politiets offerundersøgelser, at mange hadforbrydelser mod LGBT+ personer ikke anmeldes. Det skaber et stort mørketal i antallet af hadforbrydelser og mangelfuld retssikring af LGBT+ personer. For at vi som samfund kan bringe mørketallet frem i lyset, kræver det, at vi gør det tryggere og nemmere for LGBT+ personer at anmelde hadforbrydelser og diskrimination. 8 % af LGBT+ personer i Danmark har oplevet, at deres omgangskreds har forsøgt at ”omvende” dem fra deres seksuelle orientering eller kønsidentitet, viser en rapport som regeringen offentliggjorde i 2021. Lige siden har det været et ønske at forbyde omvendelsesterapi både hos regeringen og i EU, men det er endnu ikke lykkedes. Derfor arbejder LGBT+ Danmark for at få indført et forbud mod omvendelsesterapi. LGBT+ Danmarks retspolitiske indsats handler desuden om at sikre indsatte transpersoner en bedre behandling i fængsler og arresthuse.

Politiske målsætninger

  •  Forbedring af rammerne for anmeldelse af hadforbrydelser herunder mulighed for tidsbestilling, registrering af ønskede navn og pronominer samt mulighed for at afhøre voldsofre på hospitaler/ skadestuer eller i hjemmet.
  • Gør det muligt at registrere hadmotiveret chikane som en selvstændig forbrydelse i straffeloven.
  • Forpligt politiet på at registrere, at offeret mener, at der er tale om en hadforbrydelse i forbindelse med anmeldelsen af en hadforbrydelse.
  • Forbud mod omvendelsesterapi.
  • I fængsler og arrester skal transmænd visiteres af mandlige fængselsbetjente og transkvinder visiteres af kvindelige fængselsbetjente.
  • Hurtigere proces for korrekt placering af indsatte transpersoner og nonbinære i fængsler og udarbejdelse af retningslinjer for behandling af transkønnede i arresthuse.

Andre initiativer

  • Tæt samarbejde med andre civilsamfundsorganisationer, der arbejder med at mindske hadet og skabe bedre rammer for anmeldelser af hadforbrydelser i de enkelte politikredse.