Politiske sejre i 2024 og mål for det nye år

2024 var et vigtigt år for LGBT+ personers rettigheder i Danmark. Faktisk så vigtigt, at vi har kunne krydse hele otte ting af vores liste over politiske mål. Så der er meget at glæde sig over, selvom strømninger i tiden kan synes at gå den anden vej.

Der var fest i foreningens baggård i Knabrostræde i det indre København, den forårsdag i 1989 hvor loven om det registrerede partnerskab endelig var blev vedtaget i Folketinget. Og med 36 års afstand kan det måske synes som en tid med jævn fremgang, så var det ikke nødvendigvis sådan det så ud med datidens øjne. Hør f.eks. her hvad det socialdemokratiske folketingsmedlem Pia Gjellerup sagde i sin tale, da hun var til fejringen af vedtagelsen:

”Det er blevet sagt om partnerskabet, at det er kulturforurening og man varsler fortsat kulturkamp. Der er tale om et opgør mellem to sæt kulturværdier: Nemlig det ene om det enkelte menneske har lov til at leve og have nogle rettigheder ligesom andre mennesker i respekt for livets mangfoldighed. Og så det andet, at man skal rette sig efter regler ligegyldig om vi nu bryder os om det eller ej. Om det er noget der ligger i vores hjerter eller i vore hoveder eller i hele vores sjæl. Det opgør, det har det enkelte menneske i dag vundet en lille bid af. Vi har fået lejlighed til at give livets mangfoldighed en yderligere chance for at leve.”

Politisk fremgang er ikke altid i lineær udvikling – nogle gange ligner det måske mere en spiral end en linje. Og i denne tid hvor det nogle gange kan føles som om vi er på vej tilbage, kan vi finde et holdepunkt i at vide, at det ikke er helt nye onder vi står overfor. Hvert årti har sin kamp og sin frontlinje i LGBT+sagen. I 1989 var det det registrerede partnerskab, der blev anklaget for at være spydspidsen, der undergravede det etablerede samfunds orden, og i dag er det bredere debatter om kønsidentitet og familieformer. Men vi er her og vi fortsætter.

Fremskridtene det seneste år var ikke sket uden gode og tætte allierede og samarbejdspartnere både indenfor og udenfor Folketinget. I nogle tilfælde har engagerede enkeltindivider stillet borgerforslag eller på andre måder brugt sig selv og deres situation til at bære sager frem.

Det viser sig igen og igen, at vi kan lykkes, både som politisk organisation og som mennesker, når vi sammen kæmper for de rettigheder, som gør det muligt for LGBT+ personer at leve deres liv på lige vilkår med resten af befolkningen. Så bliv ved derude! Om det er at støtte LGBT+ Danmarks arbejde med jeres medlemskab og donationer, eller I tager sagen i egen hånd, så virker det!

Selvom det går fremad, så er det selvfølgelig ikke uden kamp og heller ikke uden at LGBT+ personer igen har måtte stå på mål for en hel del ubehagelig retorik i medierne. Nogle gange prøver vi i LGBT+ Danmark at huske os selv på, at vi egentlig har hørt det meste før i vores efterhånden snart 77 år lange historie og hver gang vi har opnået et nyt mål, er der en vis portion modstand. Alligevel er det gået fremad.

I LGBT+ Danmark tror vi på fremskridtet, også selvom det ser snørklet ud, men det kræver, at vi er en stærk LGBT+ bevægelse, som kan skabe forandring sammen og værne om hinanden.

Så få venner og familier, LGBT+ personer eller allierede med ind i bevægelsen. De kan melde sig ind lige her – så kan de også være med til at ” give livets mangfoldighed en chance for at leve ”, med Pia Gjellerups fra foråret 1989.

Herunder kan du læse den fulde liste over mål vi opnåede i 2024 og det, vi har fokus på i 2025:

Opnået i 2024

1. Anerkendelse af medfaderskab
2. Juridisk anerkendelse af forældreskab ved surrogasi i udlandet
3. Smidiggørelse af medmoderskab, så medmor anerkendes automatisk ved barnets fødsel – uanset måden, hvorpå den fødende er blevet gravid
4. Ligestilling af mænd og kvinder angående vold i nære relationer, så alle tilbydes samme understøttelse på krisecentre
5. Ligestilling i bloddonation for mænd, der har sex med mænd
6. Lovliggørelse af partnerægsdonation
7. Adgang til sundhedsdata ved skift af CPR-nummer
8. Indskærpelse til alle aftagere af data fra CPR-registeret, at de er forpligtede på at sikre smidig overgang til nyt cpr-nummer

…vi mangler

Fjernelse af aldersgrænse for juridisk kønsskifte
Rettigheder til flerforældrefamilier
Forbud mod omvendelsesterapi
Statslig indsats for trivsel for LGBT+ elever og studerende

Der er selvfølgelig meget mere, vi skal opnå, men for disse fire punkter, er arbejdet allerede påbegyndt og skredet frem i 2024. Vi håber vi kan komme endnu nærmere i 2025.