I kan godt selv indgå en bindende aftale om samvær og bopæl for barnet, hvor I aftaler hvor og hvornår jeres barn skal se hver af jer og hvor det skal have bopæl. Dette kræver blot, at I sørger for, at I:
- Ikke bor sammen på det tidspunkt, hvor I indgår aftalen,
- At aftalen underskrives efter barnet er født og
- At det fremgår af aftalen, at den kan tjene som grundlag for fuldbyrdelse i henhold til retsplejelovens § 478.
Det er vigtigt, at I tjekker, at de tre ovenstående krav er opfyldt, ellers vil aftalen ikke være bindende og kunne håndhæves ved en domstol. Hvis I opfylder de ovenstående krav og aftalen iøvrigt lever op til de formelle krav til kontrakter, vil jeres aftale i udgangspunktet være bindende indtil jeres forhold væsentligt ændrer sig, medmindre der er grunde til at antage, at jeres aftale ikke er til barnets bedste. At jeres forhold ændrer sig væsentligt kan fx være at én af jer flytter længere væk, eller at forældremyndigheden eller barnets bopæl ændrer sig. I så fald kan det være, at aftalen ikke længere er gyldig, og I vil skulle lave en ny, eventuelt med hjælp fra Familieretshuset.
Når I skal udforme aftalen, kan I med fordel bruge denne blanket fra Familieretshuset: Aftale om samvær. I udfylder aftalen ved at skrive, hvornår den forælder, der ikke er bopælsforælder, skal have samvær. Den anden er sammen med barnet resten af tiden. Det er ikke muligt at lave en bindende aftale om, at barnet skal have samvær med mere end to forældre.
I kan med fordel tilføje til blanketten, eller til en aftale I selv skriver og underskriver, at vitterlighedsvidner har set jer skrive under. Det er ikke et krav at skrive aftalen under foran vitterlighedsvidner, men det kan være en god idé at gøre det alligevel af hensyn til den senere bevisførelse. Hvis I bliver uenige og skal have aftalen med til domstolen, kan det sikre jer imod at den anden forælder benægter, at de har skrevet under på dokumentet.
Bruger I vitterlighedsvidner, skal I finde to personer, der ikke er jer nært beslægtede og ikke selv har en interesse i samværsaftalen. Det vil sige I skal finde nogen, der ikke er familiemedlemmer. Vitterlighedsvidnerne skal også være over 18 år. De skal skrive under på, at I er over 18 år, at I er ved jeres fulde fem, at I er de personer, I giver jer ud for at være og at de har set jer skrive under på aftalen på den dato, I skriver under. Vidnerne skal opgive deres adresser og deres kontaktoplysninger, så de kan blive kontaktet senere, hvis der opstår tvivl om aftalens ægthed.
Under alle omstændigheder skal I huske, at I begge skal have jeres egen kopi af aftalen – det er en god idé også at have en digital kopi, som I kan tilgå online.
I skal være opmærksomme på, at selv en bindende og gyldig aftale om samvær kan ændres i forskellige situationer, selvom du ikke ønsker det. Den kan blandt andet ændres, hvis:
- Familieretshuset finder, at aftalen ikke er til barnets bedste, fx på grund af barnets alder eller
- I bliver enige om en ny aftale, som I skriver ned i en bindende aftale, der lever op til de ovenstående krav eller
- Familieretshuset finder, at der er sket væsentlige ændringer i jeres forhold, der gør, at I skal lave en ny aftale, fx ændring af bopælsforhold eller
Det bliver bevist, at aftalen er indgået som følge af tvang eller trusler.