Drab på berømt transkvinde og ny lovgivning ryster det georgiske LGBT+ miljø

I onsdags blev 37-årige Kesarai Abramidze dræbt af knivstik i sit hjem i Tiblisi. Drabet efterforskes med motiv i hendes køn, og kommer netop dagen efter en ny anti-LGBT lovgivning blev vedtaget i parlamentet.

Den nye lov forhindrer positiv omtale af LGBT+ personer i skolerne, adoption og ægteskab for homoseksuelle samt kønsbekræftende behandling for transpersoner. Under det misvisende navn ”Beskyttelse af familieværdier og mindreårige” er loven blevet vedtaget som en beskyttelse mod såkaldt LGBT+ propaganda.

Lovgivningen er lavet efter russisk forbillede og følger et velkendt globalt mønster, hvor LGBT+ personer gøres til syndebukke i den såkaldte anti-køns-bevægelse. Bevægelsen er bl.a. dokumenteret i rapporten Tip of the Iceberg, der dokumenterer hvordan resurser, penge og færdigpakkede lovforslag flyder ind i lande i Afrika og omkring Rusland – støttet af Rusland selv, den katolske kirke og yderligtgående kristne trossamfund i USA.

LGBT+ Danmark har netop startet et samarbejde i Georgien, og landets LGBT+ aktivister står nu i en meget vanskelig situation. Udover chokket over onsdagens drab, er de både bange, sorgfulde og vrede over udviklingen i deres land.

Kesarai Abramidze var en af Georgiens første offentligt kendte transpersoner og havde bl.a. en halv million følgere på Instagram.