LGBT+ Danmark støtter sikkerhedshus til LGBT+ personer på flugt i Ukraine

To personer sidder i en seng med computer på skødet i sikkerhedshus i Ukraine

Foto: Victoria Young, Insight

LGBT+ personer i Ukraine befinder sig i en historisk udsat situation efter Ruslands invasion. I nyt partnerskab hjælper LGBT+ Danmark de to ukrainske organisationer, Insight og STAN, med at tilbyde beskyttelse og støtte til LGBT+ personer på flugt i Ukraine.

Sikkerhedshuset, som LGBT+ Danmark støtter økonomisk, skal tilbyde midlertidigt ly for LGBT+ personer på flugt, psykosocial støtte samt fornødenheder som medicin, mad og hjælp til transport.

Indsatsen sker med midler fra Udenrigsministeriet udmøntet via Civilsamfund i Udvikling og i tæt partnerskab med den ukrainske organisation STAN samt Ukraines største LGBT+ organisation Insight, som driver sikkerhedshuset.

Sikkerhedshuset ligger i området ved bjergkæden Karpaterne i grænselandet til Rumænien, hvor mange ukrainere lige nu søger mod. Huset skal derfor også facilitere planlægning og koordinering LGBT+ personer imellem med målet om at hjælpe hinanden i permanent sikkerhed i eller uden for Ukraine.

 

 

Trusselsbilledet for LGBT+ personer forværret

Homoseksuelle, biseksuelle, transpersoner og kønsdiverse personer har forud for invasionen været en udsat gruppe i Ukraine. Skønt de seneste år har budt på forbedringer, præger chikane, hadforbrydelser og udbredt diskrimination levevilkårene for landets LGBT+ befolkning.

Ruslands invasion har siden forværret udfordringerne, og LGBT+ personer beretter om både chikane i den ukrainske hær og sikkerhedskompromitterende diskrimination i søgen på ly og beskyttelse.

Særligt transpersoner er udsatte. Den ukrainske regering kræver mænd mellem 18 og 60 år at forblive i landet og slutte sig til hæren. Det betyder for eksempel, at transkvinder, der ikke har skiftet juridisk køn til kvindeikke har mulighed for at forlade landet.

Susanne Branner Jespersen, sekretariatschef i LGBT+ Danmark, udtaler:

Hele Ukraines befolkning er i stor sikkerhedsrisiko, og vi ved at mulighederne for sikre boliger er stærkt begrænset i den vestlige del af landet. LGBT+ personer står overfor nogle helt særlige udfordringer, og det har været afgørende for os at hjælpe, hvor vi kan, med hvad vi kan. Vi er glade for, at vi så hurtigt har kunne stable et godt samarbejde på benene med vores ukrainske partnere, som gør en livsvigtig forskel for Ukraines LGBT+ befolkning på flugt.

Olena Hryhoriak, regional koordinator i Tjernivtsi, Insight, udtaler:

I dag er det ukrainske folk, det ukrainske samfund og især landets sårbare grupper stærkt påvirket af Ruslands grusomme invasion. Vores sikkerhed er meget begrænset. Selv under normale, fredelige omstændigheder, er det forbundet med flere risici at være offentlig om sin LGBT+ identitet, herunder chikane, trusler, stalking, fysisk vold. For bare nogle dage siden blev Insights organisationsleder, Olena Shevchenko, udsat for en hadforbrydelse med en gasflaske, hvilket resulterede i en kemisk forbrænding i hendes ansigt. 

Derfor er vi meget taknemmelige over for LGBT+ Danmark for deres støtte og for at forstå alle de problemstillinger, vi møder efter den russiske invasion. Vi er meget glade for det gode partnerskab mellem vores organisationer.

 

Beboere slapper af i sikkerhedshus i Ukraine

 

Om LGBT+ Danmark

LGBT+ Danmark er Danmarks største og ældste politiske organisation for homoseksuelle, biseksuelle, transpersoner og andre, der bryder med normerne for køn og seksualitet. Foreningen driver bl.a. internationale udviklingsprojekter i Østafrika, Nordafrika, Mellemøsten og igangsatte i 2021 partnerskabsdannelse med LGBT+ aktører i Armenien og Ukraine.

Om Insight

Insight er Ukraines største LGBT+ organisation og arbejder for fremme af menneskerettigheder og beskyttelse af LGBTIQ+ personer i loven. De arbejder desuden for at udbrede inklusion af LGBT+ personer, og så yder de psykologisk og juridisk støtte til LGBT+-personer, herunder ændring af juridiske dokumenter for transpersoner.

Om STAN

STAN er en ukrainsk NGO og ungdomsforening, der arbejder for fremme af menneskerettigheder, demokrati og understøttelse af det ukrainske civilsamfund. STAN arbejder med et særligt fokus på marginaliserede grupper i Ukraine, herunder LGBT+ befolkningen.

 

For kommentarer, kontakt pressemedarbejder Jakob Steensen Nielsen på eller tlf. 61279186.

Fotos af Victoria Young, Insight