Priden er slut. Nu begynder vores arbejde

Pridedeltager holder regnbueflag højt

Foto: Denver David Robinson

World Pride har nået sin afslutning. Nu vil vi sørge for, at de politiske udmeldinger bliver til virkelighed og fællesskabsfølelsen fortsætter. 

Det har været ti spændende, festlige og ikke mindst travle dage med stor opmærksomhed på vores sag. Vigtige debatter er taget, og politikerne har meldt både gode intentioner men også konkrete politiske planer ud. Priden bragte også en tiltrængt følelse af fællesskab, som for mange LGBT+ personer mangler resten af året. Nu starter LGBT+ Danmarks arbejde med sikre, at alt det gode priden bragte med sig ikke forsvinder i takt med, at byens regnbueflag pakkes sammen igen.  

To nye politiske udmeldinger

Prideugen førte to politiske udmeldinger fra regeringen med sig. Lørdag meldte regeringen ud, at den vil se undersøge mulighederne for at indføre et forbud for omvendelsesterapi for mindreårige. Onsdag meldte den ud, at den vil give regnbuefamilier mulighed for at dele forældreorloven mellem flere end de to juridiske forældre. Det er en historisk anerkendelse af regnbuefamilier, som vi er meget glade for, også selvom uligheden for regnbuefamilier består i kraft af børneloven, som fortsat kun tillader to juridiske forældre.  

I forbindelse med det kommende folketingsår, bliver det vores opgave at sikre, at regeringens udmeldinger bliver til virkelige lovændringer.  

Det gælder også sidste års udspil, Frihed til forskellighed. Flere af udspillets lovændringer er nemlig endnu ikke taget med i folketingssalen, herunder juridisk kønsskifte uden nedre aldersgrænse, opdatering af hadforbrydelseslovgivning, forbedring af reglerne for medmoderskab og transkønnedes ret til forældreskab i overensstemmelse med deres køn.  

Sekretariatschef Susanne Branner Jespersen i samtale med Ligestillingsminister Peter Hummelgaard

Sekretariatschef, Susanne Branner Jespersen, i dialog med Ligestillingsminister, Peter Hummelgaard. Foto: Denver David Robinson

Paneldebat under Human Rights Conference 2021

Human Rights Conference. Foto: Denver David Robinson

To hænder i forskellig hudfarve holder hånd under prideoptog

World Pride Parade 2021. Foto: Denver David Robinson

Vi mangler fortsat politisk handling

Flere meget vigtige politiske områder hørte vi desværre ikke nogle konkrete udmeldinger om fra regeringen.  

For LGBT+ Danmark er børn og unges trivsel én af de vigtigste områder, der kræver politisk handling. Hvis man læser konklusionerne på rapporten ‘Stop diskrimination i skolen’ hersker der ingen tvivl om hvorfor. En ny rapport af Nordisk Ministerråd bekræftede under priden det billede.  

Blandt andet arbejder vi fortsat på, at velfærdsprofessionerne (lærere, pædagoger, socialrådgivere mv.) bliver opkvalificeret ift. køn, seksualitet og normkritik – både gennem efteruddannelse og som obligatorisk fag på selve uddannelsen.  

Heller ikke på det internationale område kunne regeringen præsentere konkrete tiltag – skønt det globale perspektiv var i højsædet i anledning af World Pride.  

Vi kommer til at arbejde målrettet videre for, at Danmark forpligter sig på – gennem udviklingspolitikken – at hjælpe LGBT+ civilsamfundet i de regioner, hvor LGBT+ personer er allermest socialt og juridisk marginaliserede. Læs også LGBT+ Danmarks internationale politik her. 

Fællesskabet fortsætter

Sidst men ikke mindst bragte priden en følelse af fællesskab med sig. Sociale aktiviteter, fester, talks, koncerter og meget andet har i 10 dage samlet LGBT+ miljøet i København. I LGBT+ Danmark holdt vi selv flere hyggelige arrangementer både her i Vestergade og ude i byen, og vi har været så glade og rørte over at se alle vores medlemmer, faste følgere og førstegangsbesøgende, som havde mulighed for at deltage, efter en lang periode med Covid-19.  

Derfor glæder vi os også til at kunne mødes meget mere med jer alle i det kommende år, hvor national nedlukning forhåbentlig er fortid. 

Alle vores sociale grupper – AURA, Salon7, HmF, SeniorForum, Bigruppen, Biblioteket mv. – fortsætter i hvert fald ufortrødent med at skabe hyggelige arrangementer og trygge fællesskaber. Pride eller ej. 

Gæster til socialt arrangement under LGBT+ Danmark

Socialt arrangement under prideugen ifm. LGBT+ Danmarks internationale arbejde. Foto: Denver David Robinson

Queer Cut klipper pridedeltagers hår til arrangementet "Pride Prep"

Queer Cut gør folk klar til World Pride Parade 2021. Foto: Denver David Robinson

Deltagende til "Draw Your Selfportrait workshop" tegner sig selv

Draw your self-portrait workshop. Foto: Denver David Robinson

Skilt til prideparaden med skriften "pride" males i forskellige farver til arrangementet "Pride Prep"

Banner males til arrangementet Pride Prep. Foto: Denver David Robinson

Glade AURA-brugere går under paraden

AURA til World Pride Parade 2021. Foto: Denver David Robinson

Pridedeltager i kørestol med skilt, hvor på der står skrevet "Where do I even start?"

World Pride Parade 2021. Foto: Denver David Robinson

Glade pridedeltagere under paraden

World Pride Parade 2021. Foto: Denver David Robinson

LGBT+ Danmarks logo på flag mod blå himmel

World Pride Parade 2021. Foto: Denver David Robinson