Nationale indsatser
Vi er nået langt i Danmark. De seneste årtier har budt på store fremskridt både i lovgivningen og blandt befolkningens holdning til fordel for LGBT+ personer. På mange måder kan vi prise os glade for at leve i et foregangsland på LGBT+ området.
Men kampen er langt fra slut. LGBT+ personer er stadig underlagt en markant ulighed i forhold til den resterende befolkning, og dette ses tydeligt i statistikker over trivsel, mental sundhed og inklusion på arbejdspladserne og i uddannelsesinstitutionerne. Disse statistikker kan i vid udstrækning tilskrives minoritetsstress – en velbeskrevet stresstilstand, som opleves hos minoriteter i et samfund, der dårligt rummer diversitet.
Derfor fortsætter LGBT+ Danmark sin målrettede indsats indenlands.
For at bryde minoritetsstress arbejder vi i LGBT+ Danmark på både individ- og samfundsniveau på samme tid. Dels må den enkelte LGBT+ persons egne ressourcer styrkes, dels må den dominerende kulturs normer udvides, så den bedre kan rumme minoriteten. Derfor laver vi indsatser, der retter sig dels mod den enkelte med sociale fællesskaber, samtalegrupper og rådgivning, dels mod samfundets institutioner, hvor alle skal kunne færdes trygt og på lige fod.
Vi bestræber os på, at vores projekter når så langt rundt i landet som muligt. Derfor samarbejder vi også løbende med landets kommuner, så vi sikrer, at LGBT+ personer på Frederiksberg såvel som i Frederikshavn, har lige vilkår for en tryg og sund tilværelse.
Ungeområdet
Vi kæmper for LGBT+ børn og unges trivsel i hele Danmark. Mobning, mistrivsel, ensomhed og stigmatisering er fortsat virkeligheden for børn og unge, hvis kønsidentitet og/eller seksualitet ikke lever op til normen, og er det i højere grad end hos majoritetsbefolkningen.
Med ungetilbuddet AURA arbejder LGBT+ Danmark på at skabe lokale frirum for unge LGBT+ personer under 18 år i hele Danmark. Projektet skal sikre bæredygtige tilbud, hvor unge via fællesskab og inklusion kan styrke egne ressourcer og livsmestring i mødet med det omkringliggende samfund. En del af arbejdet med AURA handler om at forankre tilbuddet i kommunerne, så vi kan sikre, at AURA fællesskaberne kan eksistere mere permanent og være en sikker base for de unge. Vi arbejder også med at udbrede kendskabet til de lokale ungefællesskaber, så alle potentielle brugere, deres forældre og fagpersoner, der arbejder med børn og unge, kender til det og kan henvise videre til det lokale AURA fællesskab.
Tre gange om året afholder vi vores ungehøjskole “Queer the future”, som er skabt for at tilbyde et positivt og trygt fællesskab for unge LGBT+ personer, hvor de kan udvikle relationer og kompetencer til at engagere sig i LGBT+ dagsordenen.
LGBT+ Danmark arbejder desuden aktivt i og med grundskolen for at fremme LGBT+ unges trivsel samt udbrede bevidstheden om, at LGBT+ unge ofte falder uden for fællesskabet. Det gør vi bl.a. via udvikling af undervisningsmateriale (LARM) og SPACE TO BE YOU, vidensindsamling, informationskampagner samt udbud af LGBT+ kompetenceudviklende kurser til skolepædagoger og folkeskolelærer.
Sundhed og trivsel
Den danske LGBT+ befolkning er underlagt markant mere negative sundhedsstatistikker end baggrundsbefolkningen, særligt når det kommer til mental sundhed herunder depression, angst, stress og ensomhed. Disse statistikker er baggrundstæppet for al LGBT+ Danmarks arbejde. En række indsatser er imidlertid specifikt målrettet forbedring af LGBT+ befolkningens mentale helbred.
Disse indsatser tæller blandt andet LGBT+ Rådgivningen, der tilbyder både fysisk, telefonisk og skriftlig rådgivning samt juridisk rådgivning til LGBT+ personer og nærtstående til disse, TRANSIT, et gruppesamtaleforløb for transpersoner, nonbinære og kønsdiverse, samt sundhedskampagnen LGBTsundhed, som er målrettet både LGBT+ patienter og sundhedspersonale for at sikre et mere velinformeret og tryggere møde mellem de to. Derudover driver LGBT+ Danmark en voldsforebyggende indsats, der består af en oplysningskampagne, opkvalificering af eksisterende rådgivningstilbud samt communitymøder. Målet med projektet Omsorg i Fællesskabet er at forebygge, forhindre og håndtere vold i nære og ikke-nære relationer mellem LGBT+ personer.
Arbejdsmarked
Omtrent halvdelen af alle LGBT+ personer skjuler deres identitet, når de går på arbejde. Det skyldes stigmatisering og diskrimination eller frygten for samme. LGBT+ Danmark arbejder for et mere inkluderende arbejdsmarked gennem en række indsatser.
Empatisk Arbejdsmarked er et kompetenceudviklende certificeringsprogram, som tilbydes offentlige såvel som private arbejdspladser med henblik på at gøre arbejdsmiljøet og arbejdspraksissen mere LGBT+ inkluderende. Dertil udbyder LGBT+ Danmark enkeltstående oplæg om LGBT+ forhold, vilkår og rettigheder til virksomheder og institutioner for at udbrede kendskabet til udfordringerne og de mulige løsninger.