TRANSIT-samtalegruppe

Samtalegrupper for unge og 25+-årige med overvejelser om kønsidentitet og kønsudtryk

Hvad er TRANSIT, og hvem er det for?

TRANSIT er en samtalegruppe for dig, som er ung eller over 25 år, og som har overvejelser omkring din kønsidentitet og/eller dit kønsudtryk, og hvordan du har det med dig selv og andre i forhold til dem.

 • Måske føler du dig hverken som pige/kvinde eller dreng/mand, eller måske oplever du, at det føles forskelligt på forskellige tidspunkter.
 • Måske har du lyst til at forandre din krop, så den passer bedre til, hvordan du føler dig og/eller gerne vil opleve dig selv og ses af andre.
 • Måske overvejer du, om du er transkønnet eller ej, og hvad det kan indebære at være det.
 • Eller måske ved du, at du er transkønnet eller non-binær, og vil gerne møde andre, der har det lige som dig.

Måske synes du, det er svært at tale med andre om disse ting, eller oplever, at de har svært ved at forstå, hvordan du har det, og se dig som du er. Måske har du nogle andre oplevelser af kønsidentitet, transkønnethed eller non-binaritet, som du har brug for at dele og tænke over på nye måder. Eller det kan være, du bare har lyst til at lære andre at kende, der har nogle erfaringer, der ligner dine, som du kan snakke og lave ting sammen med.

Uanset om tanker om dit kønsudtryk og kønsidentitet er noget, du er begyndt at have for nylig, eller som du har haft hele dit liv, er en TRANSIT-gruppe et trygt sted, hvor du kan tale med andre om de ting, du har brug for, og hvor du kan være dig selv, som du er.

Hvad er forskellen på TRANSIT og Transgruppen?

LGBT Danmark har både TRANSIT-grupper og en gruppe for transpersoner, der hedder Transgruppen. Den væsentligste forskel på de to grupper er disse:

 • TRANSIT er et program på 8 møder, hvor hvert møde har et tema, og der er højst 8 personer med i en gruppe. Man skal tilmelde sig og helst komme til alle møderne. Dette er for, at man kan komme til at få et helt fortroligt og trygt rum og lære de andre godt at kende.
 • Møderne i Transgruppen har ikke noget bestemt tema, og der er heller ikke nogen begrænsning på hvor mange, der kan komme til et møde. I Transgruppen kan man komme og være med, når man vil og behøver hverken at tilmelde sig eller melde afbud til et møde.

Om det passer bedst til dig at gå i den ene eller den anden gruppe, ved du nok bedst selv. Hvis du aldrig har mødt nogle andre trans- eller non-binære personer før, eller kun kender meget få og ikke er del af nogen større grupper eller netværk, kan TRANSIT være et rigtig godt sted at starte. Det er sjældent, at der er nogen i TRANSIT-grupperne, der kender hinanden i forvejen. Så hvis du gerne vil starte stille og roligt med at lære nogle andre at kende og/eller få noget mere at vide om forskellige ting ved det at være transkønnet og non-binær, er TRANSIT nok gruppen for dig.

Hvad snakker man om i en TRANSIT-gruppe?

Gruppen bliver ledet af to voksne gruppeledere, som har erfaringer med at være transkønnet og/eller non-binær, og som sørger for en tryg ramme om gruppen. Vi har forskellige planlagte temaer, vi snakker om fra gang til gang, f.eks.

 • Hvordan man kan sætte ord på og snakke med andre om, hvordan man har det i forhold til køn.
 • Hvordan man kan forholde sig til andres spørgsmål og reaktioner på éns kønsudtryk og identitet på en måde, så man har det godt med sig selv.
 • Hvordan man kan få et godt eller bedre forhold til sin krop.
 • Hvordan man kan blive set af andre som den, man er, og have eller få gode relationer.

– Men det vigtigste, der bliver snakket om i gruppen, er selvfølgelig det, som du og de andre selv synes, I har brug for at snakke om.

Grupper for 15-24-årige og for 25+-årige

Der kan være nogle væsentlige forskelle på, hvad for nogle ting man skal forholde sig til som transkønnet eller non-binær alt efter, hvor gammel man er. Hvis man er ung bor man måske hjemme hos sine forældre, går i skole eller er under uddannelse, mens man måske har afsluttet uddannelse, arbejder og bor for sig selv, i kollektiv eller sammen med andre, som man selv har lavet en familie med, hvis man er over 25 år. Det kan også være, éns liv ser helt anderledes ud end det, uanset om man er ung eller blevet voksen.

Uanset hvad oplever mange, at deres erfaringer og problemer og de måder, andre ser dem på, kan være noget forskellige, når man er helt ung i forhold til, når man er blevet voksen. Derfor er TRANSIT-grupperne delt op i grupper for dem, som er 15-24-årige, og for dem, som er 25 år og ældre.

Grupper for 15-24-årige ledes af gruppeledere, der er mindst 25 år, mens grupper for 25+-årige har gruppeledere, der er mindst 30 år gamle.

Det praktiske

Vi mødes en gang om ugen i København i alt 8 gange, og møderne vil ligge om aftenen kl. 18-20.30. Der vil være et let måltid og lidt at drikke. Det er gratis at deltage i en TRANSIT-samtalegruppe.

I 2018 afholdes fire samtalegrupper:

 • 1 gruppe for 15-24-årige afholdes januar-februar om onsdagen i uge 2-9 (1/10-28/2) (Gruppen er fyldt op)
 • 1 gruppe for 25+-årige afholdes marts-maj om tirsdagen i uge 13-20 (27/3-15/5) (Gruppen er fyldt op)
 • 1 gruppe for 15-24-årige afholdes august-oktober om mandagen i uge 33-40 (13/8-1/10) (STADIG LEDIGE PLADSER)
 • 1 gruppe for 25+-årige afholdes oktober-november om onsdagen i uge 41-48 (10/10-28/11) (STADIG LEDIGE PLADSER)

Hvis du vil, kan du komme anonymt i gruppen, og du behøver kun at opgive det navn, du gerne vil kaldes, og din alder for at være med. Der er tavshedspligt for gruppeledere og deltagere om, hvad der bliver talt om i gruppen, og du deler kun de ting, som du har lyst til, med de andre.

Indtil videre kan man kun komme i en samtalegruppe, hvis man bor i Københavnsområdet. Men vi håber, at TRANSIT snart kan komme til mange andre dele af Danmark. Hvis du ikke bor i Københavnsområdet og gerne vil have TRANSIT til den del af landet, hvor du bor, så kontakt projektleder Marie-Louise Holm (se mail nedenfor).

Hvordan tilmelder jeg mig
– eller finder ud af, om det er noget for mig?

Send en mail med dit navn, din alder, og også gerne et par ord om, hvorfor du gerne vil deltage i en TRANSIT-samtalegruppe. Angiv også hvilken periode, du gerne vil gå i en TRANSIT-gruppe.

Mailen sendes til TRANSITs projektleder Marie-Louise Holm: andreasbk@lgbt.dk – skriv venligst ”Samtalegruppe” i emnefeltet. Hvis du har spørgsmål om TRANSIT, er du også meget velkommen til at skrive og stille dem, inden du tilmelder dig.